fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

EU najveći trgovinski partner Srbije u 2019. godini

Zastava EU; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Delegacija Evropske unije u Srbiji objavila je danas da je EU, sa 63 odsto ukupne trgovine Srbije, ubedljivo najveći i najvažniji trgovinski partner Srbije u 2019. godini, saopštio je EU info centar, prenosi FoNet.

Prema podacima Delegacije EU, ukupna trgovina između EU i Srbije iznosila je 24,9 milijardi evra, što je za 250 odsto više u odnosu na 2009. godine kada je počeo da se primenjuje Privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Prošle godine EU je izvezla u Srbiju robe i usluge u vrednost od 13,6 milijardi evra, dok je izvoz Srbije u EU imao vrednost od 11,3 milijarde evra, što znači da je vrednost izvoza iz Srbije više nego utrostručen u odnosu na 2009. godinu kada je bio 3,4 milijarde evra. Ovo se posebno odnosi na poljoprivredne proizvode jer Srbija izvozi više od 50 odsto svojih poljoprivrednih proizvoda u EU i ima koristi od pozitivnog trgovinskog bilansa poljoprivrede od 400 miliona evra koji Srbija ima sa EU.

Istovremeno, trgovina sa Rusijom iznosi 2,7 milijardi evra, a sa Kinom 2,4 milijarde evra. Prošle godine izvoz srpske robe u Bosnu i Hercegovinu iznosio je 1,4 milijarde evra, u Rusiju 0,83 milijarde evra, Severnu Makedoniju 0,67 milijardi evra i u Kinu 0,27 milijardi evra.

Povezani članci

Zaev i Rama sa Vučićem o “malom Šengenu” sutra u Novom Sadu

EWB

Tomić: Otvaranje Poglavlja 29 – dalja modernizacija Carine

EWB

Regionalno sedište EBRD u Beogradu

EWB