fbpx
European Western Balkans
Evropa

EU: Napredak nedovoljan za novu fazu pregovora o Bregzitu

Mišel Barnije; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Nije ostvaren dovoljan napredak da se pređe na sledeću fazu pregovora o Bregzitu, saglasni su predsednik Komisije Žan Klod Junker i glavni pregovarač EU Mišel Barnije u obraćanju Evropskom parlamentu, prenosi N1.

“Do sada nismo još ostvarili dovoljan napredak da s punim poverenjem počnemo drugu fazu pregovora, pre svega o onome što bi bio mogući period tranzicije. Zatim pregovori o okviru naših budućih odnosa”, rekao je Barnije.

EU zahteva da se dovoljan napredak ostvari po tri ključne teme: sudbina građana diretkno pogođena Bregzitom, pitanje Irske i iznos računa koji Britanija treba da plati za izlazak iz EU. Pomenute teme su definisane na početku pregovora.

Barnije je pred evroposlanicima naveo da postoje “ozbiljne razlike” u razgovorima, posebno o pitanju svođenja računa sa Britanijom.

“Nećemo prihvatiti da 27 zemalja plate ono što je bilo dogovoreno kad nas je bilo 28. Poreski obveznici dvadesetsedmorice ne treba da plaćaju posledice odluke koju oni nisu doneli”, rekao je Barnije.

On je takođe izrazio zabrinutost zbog određenih diskriminatorskih mera britanske administracije prema državljanima ostalih EU zemalja koji žive na britanskoj teritoriji.

U okviru pregovora još treba da se razjasni pitanje spajanja porodica i garancija socijalnih doprinosa stečenih u Velikoj Britaniji, rekao je Barnije.

Pored toga EU je čvrsta oko garantovanja prava građana i želi da se sačuva autoritet Suda pravde EU, što London apsolutno odbacuje.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, prisustan u parlamentu, takođe je rekao da nije ostvaren dovoljan napredak u pregovorima.

“Moramo prvo da se složimo o uslovima razvoda, a zatim ćemo videti da li možemo da se ponovo nađemo, sa malo nežnosti”, rekao je Junker.

Evroposlanici danas će glasati o rezoluciji u kojoj izražavaju nezadovojstvo zbog sporog napredovanja pregovora.

Glavni pregovarač Evropskog parlamenta za Bregzit, Gi Ferhofštat izrazio je žaljenje zbog nedostatka jedinstva u okviru britanskog pregovaračkog tima. To je isto rekao i Lider najvećeg bloka stranaka u Evropskom parlamentu, šef Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber.

“Nemojte stavljati svoju stranku na prvo mesto, stavite svoju zemlju na prvo mesto”, poručio je Veber direktno britanskoj premijerki Terezi Mej.

Povezani članci

EU na korak od ukidanja viza Ukrajincima

EWB

Dva meseca do evropskih izbora: Šta kažu istraživanja?

EWB

Mejova se bori za zakon o izlasku iz EU

EWB