fbpx
European Western Balkans
Politika

EU nastavlja da finansira rekonstrukciju Palate pravde

BEOGRAD – Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović, šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici i predstavnica Evropske investicione banke u Srbiji Dubravka Negre obišli su danas radove na rekonstrukciji Palate pravde, u čiju obnovu će biti uloženo 16 miliona evra.

Kuburović je, novinarima posle obilaska radova, rekla da su radovi počeli u martu, novac je obezbeđen iz kredita EIB i radi se o obnovi zgrade površine 24.000 metara kvadratnih.

Ministarstvo pokušava da kroz unapređenje infrastrukturnih uslova obezbedi efikasne uslove rade i tako omgući efikasnost u procesima suđenja.

Palata pravde je najveća zgrada u kojoj se odvijaju suđenja i do početka radova bilo je smešteno sedam organa, rekla je Kuburović. Prema njenim rečima, današnji obilazak je prilika da se vidi da li radovi napreduju planiranom dinamikom.

Verujem da ćemo ispuniti sve ono što smo planirali za 24 meseca i da početkom 2019. godine otvorimo Palatu pravde.

Zahvaljujem Delegaciji EU koja pomaže Srbiji na putu evropskih integracija i ovo je jedan od vidljivih projekata na koji način imamo podršku za ispunjenje naših obaveza iz akcionog plana za poglavlje 23, rekla je Kuburović.

Fabrici je ocenio da se radi o zajedničkom projektu EU i Srbije, gde se sredstvima Evropske komisije i novcem EIB, finansira obnova Palate pravde koja je, kako je ocenio, “amblem napretka Srbije”.

Moramo da, ne samo sudijama i pravosudnim organima, već građanima pružimo jedno mesto koje će im osigurati da dobiju pravdu. Kada počne sa radom, u ovoj zgradi će raditi više od 1.000 ljudi, a još više će dolaziti svakodnevno da obavlja svoje poslove, rekao je Fabrici.

Fabrici je rekao da je rekonstrukcija Palate pravde deo šireg projekta podrške Srbiji, podsećajući na obnovu zgrade suda u Kraljevu.

Radimo važan posao sa Vladom Srbije širom zemlje i to su fizički rezultati ono što je zacrtano da se postigne u okviru pristupnih poglavlja 23 i 24 i zadovoljan sam što smo čuli od ministarke da će radovi biti završeni na vreme, rekao je on.

Negre je rekla da je odobren kredit od 41 milion evra pre nekoliko godina, u okviru kojeg je renovirana zgrada suda u Katanićevoj ulici, kao i obnova Palate pravde.

Isplatili smo nedavno tranšu od četiri milione evra i vidimo sada da se realizuje. Cilj projekta je da pomognemo modernizaciji pravosudnih insticuija, čime će se podići njihova efikasnost, rekla je Negre i istakla da je Srbija jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja ima ovakav projekat.

Kroz grant EU od 2,9 miliona evra pomaže se nadzor nad radovima, priprema projekta, tehnička dokumentacija, navela je Negre i najavila da se u narednih par godina planira rekonstrukcija i modernizacija zgrada suda u Ustaničkoj ulici. Po završetku rekonstrukcije i adaptacije u Palati pravde biće smešteni Viši sud u Beogradu, Prvi osnovni sud u Beogradu – krivično odeljenje, Više javno tužilaštvo i Prvo osnovno javno tužilaštvo.

Povezani članci

CEP: Iskoristiti novu fazu „maratona“ ka članstvu u EU

EWB

Žiofre: EU očekuje da Srbija u potpunosti uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom

EWB

Savez za Srbiju za neposredan dijalog sa predstavnicima EP, ne i sa vlastima

EWB