fbpx
European Western Balkans
Politika

EU: Ne postoji nikakav “non pejper” o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu

Evropski savet, Foto: Evropska unija

BRISEL – Nikakav “non pejper” o prekrajanju garanica na Zapadnom Balkanu nije kružio među članovima Evropskog saveta, niti se o njemu razgovaralo na bilo kom radnom telu Saveta, navodi se u nepotpisanom odgovoru na poslaničko pitanje, prenosi N1. 

Time je, tek poslednjih dana septembra, EU stavila tačku na spekulacije o “non pejperu” koji je liderima država EU proletos navodno prosledio slovenački premijer Janez Janša i koji je izazvao velike turbulencije u regionu.

Kako prenosi N1, pitanje nadležnim institucijama o tom dokumentu postavio je još 15. jula Slovenački poslanik Klemen Grošelj, poslanik političke grupacije “Obnovimo Evropu” i član više radnih tela Evropskog Parlamenta koja se bave pitanjima u vezi sa zapadnim Balkanom.

“Teme iz tog dokumenta bi imale dalekosežne implikacije na političku stabilnost zemalja zapadnog Balkana, a samim tim i značajne posledice na politiku Evropske unije u odnosu na ceo region,” naveo je tada Grošelj, tražeći pristup kontroverznom dokumentu, bez obzira na njegov eventualni stepen tajnosti.

Sada je i zvanično stigao odgovor da takav papir ne postoji.

VIše puta su razni predstavnici institucija EU tvrdili da “slovenački non pejper” o prekrajanu granica nikada nisu videli, a i sam Janša je negirao autorstvo nad takvim dokumentom, ali su spekulacije iznova podgrevane novim “informacijama” koje su navodno izlazile u javnost. U tom dokumentu navodno se predlaže pripajanje Republike Srpske Srbiji, delova Crne Gore i Severne Makedonije s albanskom većinom Albaniji i priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj. Zvaničnici Evropske unije ranije su naveli da su granice na Zapadnom Balkanu “zatvoreno pitanje”.

Povezani članci

Ministar Dačić na sastanku Saveta EU sa kandidatima

EWB

Predstavnici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope danas u Beogradu

EWB

Euractiv: Vučić priču o infrastrukturi iskoristio da skrene pažnju sa drugih tema

EWB