fbpx
European Western Balkans
Politika

EU: Ne postoji nikakav “non pejper” o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu

Evropski savet, Foto: Evropska unija

BRISEL – Nikakav “non pejper” o prekrajanju garanica na Zapadnom Balkanu nije kružio među članovima Evropskog saveta, niti se o njemu razgovaralo na bilo kom radnom telu Saveta, navodi se u nepotpisanom odgovoru na poslaničko pitanje, prenosi N1. 

Time je, tek poslednjih dana septembra, EU stavila tačku na spekulacije o “non pejperu” koji je liderima država EU proletos navodno prosledio slovenački premijer Janez Janša i koji je izazvao velike turbulencije u regionu.

Kako prenosi N1, pitanje nadležnim institucijama o tom dokumentu postavio je još 15. jula Slovenački poslanik Klemen Grošelj, poslanik političke grupacije “Obnovimo Evropu” i član više radnih tela Evropskog Parlamenta koja se bave pitanjima u vezi sa zapadnim Balkanom.

“Teme iz tog dokumenta bi imale dalekosežne implikacije na političku stabilnost zemalja zapadnog Balkana, a samim tim i značajne posledice na politiku Evropske unije u odnosu na ceo region,” naveo je tada Grošelj, tražeći pristup kontroverznom dokumentu, bez obzira na njegov eventualni stepen tajnosti.

Sada je i zvanično stigao odgovor da takav papir ne postoji.

VIše puta su razni predstavnici institucija EU tvrdili da “slovenački non pejper” o prekrajanu granica nikada nisu videli, a i sam Janša je negirao autorstvo nad takvim dokumentom, ali su spekulacije iznova podgrevane novim “informacijama” koje su navodno izlazile u javnost. U tom dokumentu navodno se predlaže pripajanje Republike Srpske Srbiji, delova Crne Gore i Severne Makedonije s albanskom većinom Albaniji i priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj. Zvaničnici Evropske unije ranije su naveli da su granice na Zapadnom Balkanu “zatvoreno pitanje”.

Povezani članci

Fon Kramon: Kada Srbija poboljša stanje demokratije tražićemo otvaranje novih poglavlja

EWB

Vučić: Nemački zvaničnici su me obavestili da su tražili od Prištine da ukine takse

EWB

Migracije: Nastavak zajedničkih graničnih patrola Srbije i članica EU

EWB