fbpx
European Western Balkans
Region

EU ne razmatra uvođenje sankcija Dodiku

BANJA LUKA – Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, za portal Klix.ba potvrđeno je da EU aktivno ne razmatra uvođenje bilo kakvih sankcija predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Mediji poslednjih dana spekulišu kako EU razmatra uvođenje sankcija predsedniku Dodiku, kao što su zabrana putovanja i poslovanja u zemljama EU, piše taj portal.

Navodi se da su najglasniji zagovornici zauzimanja čvršćeg stava prema Dodiku u EU predstavnici Nemačke, Holandije i Velike Britanije, a da je kap koja je prelila čašu bilo nepristupanje BiH Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope, zbog blokada iz Republike Srpske.

Iz Delegacije EU u BiH su za Klix.ba rekli da moraju da potvrde da se nikakve sankcije ne razmatraju aktivno i da situacija ostaje ista kao što je i navedeno početkom godine u odluci Veća 2017/607.

Iz ambasade Nemačke u Sarajevu rečeno je da ne komentarišu teme razgovora koji se vode unutar EU.

“Tačno je da je Nemačka zabrinuta zbog rastuće nacionalističke retorike u BiH i kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Veoma nam je žao što političari BiH podstiču etničke konflikte, umesto da se fokusiraju na poboljšanje svakodnevnog života stanovnika, stvaranje radnih mesta i boljih uslova života u BiH”, rečeno je Klix-u iz ambasade.

Ni Velika Britanija ni Holandija ne razmatraju uvođenje sankcija Dodiku, potvrđeno je iz tih ambasada za Klix.ba.

Povezani članci

Glavni posmatrač EU: Pokazati demokratsku zrelost 11. juna

EWB

Svilanović: Potcenjena uloga civilnog društva na Zapadnom Balkanu

EWB

Plenković: Obećanja kandadatima se moraju ispuniti

EWB