fbpx
European Western Balkans
Politika

EU ne vraća vize Srbiji uvođenjem ETIAS sistema

Granični prelaz Horgoš; Foto: Tanjug / Rade Prelić

„Odloženo uvođenje viza: Građani Srbije bar još 6 meseci mogu bez ograničenja u Evropu“ – ovako su pojedini mediji u Srbiji preneli vest da se puna implementacija Evropskog sistema za putne informacije i odobrenja (ETIAS) odlaže za drugu polovinu 2022. godine.

U srpskoj javnosti odomaćio se izraz “instant viza” za ono što predstavlja novi ETIAS sistem koji uvodi Evropska unija. ETIAS-a nije isto što i povratak na vizni režim, koji je sa Srbijom ukinut 2009. godine, što predstavlja jedan od najvećih dostignuća dosadašnjeg procesa evropskih integracija. Za razliku od viza, za dobijanje ovog odobrenja neće biti potreban odlazak u konzulat radi podnošenja prijave, neće se prikupljati biometrijski podaci niti će biti potrebna dodatna dokumentacija, osim važeće putne isprave.

Radi se o sistemu koji će odobravati putovanja putnicima kojima već nije potrebna viza za ulazak u EU, odnosno prostor Šengena. Osim za Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana, ova mera važiće za preko 60 zemalja širom sveta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Australiju, Kanadu i druge.

Kako su najavili iz EU cilj uspostavljanja ovog sistema nije ograničavanje ili otežavanje putovanja, već olakšavanje jer će putnici na granicama Evropske unije izbeći birokratiju i zadržavanja. Iako je prvobitno planirano da se sistem u potpunosti implementira do 2022, prvih šest meseci ove godine biće probni period. Za vreme trajanja probnog perioda, državljani Srbije će u prostor Šengena ulaziti kao i do sada.

Kako ćemo u budućnosti putovati u EU?

Iako još uvek ne postoji zvaničan veb-sajt za prijavu za ETIAS, državljani Srbije kada se sistem uvede moraće da podnesu zahtev za dozvolu putovanja putem elektronske platforme pre svog putovanja. Na toj platformi popunjavaće se elektronski obrazac sa ličnim podacima (ime i prezime, datum i mesto rođenja, pol i nacionalnost) i podacima o pasošu. U obrazać će biti uključena i pitanje o eventualnom prethodnom kažnjavanju i putovanju u zone zahvaćene sukobima.

ETIAS odobrenje će koštati sedam evra i to će biti jednokratna naknada. Važiće tri godine i za više ulazaka. Podnosioci prijava mlađi od 18 i stariji od 70 godina će biti oslobođene ove naknade. Kako su objasnili iz EU, u najvećem broju slučajeva (95%) zahtevi podneti putem ove platforme biće prihvaćeni kroz nekoliko minuta.

Pored Evropske unije identičan sistem za odobravanje ulazaka u zemlju imaju i Sjedinjene Američke Države, tzv. ESTA koji košta oko 11 evra i važi dve godine, dok je australijska ETA “teška” 12 evra i važi samo godinu dana.

Putnicima iz Srbije, koji su izuzeti iz viznog režima ne treba viza da uđu u prostor Šengena, a ETIAS to neće menjati. Sa druge strane, ETIAS odobrenje ne zahteva ono što zahteva viza. Nema potrebe da se ide u konzulat da bi se podneo zahtev, nema biometrijske registracije i znatno manje podataka se prikuplja i procenjuje nego u postupku za dobijanje vize.

Generalno govoreći, dok procedura za dobijanje šengenske vize traje do 15 dana, a u nekim slučajevima može da se produži na 30 ili čak 60 dana, za popunjavanje onlajn ETIAS zahteva potrebno je samo par minuta. Odobrenje će važiti tri godine što je znatno duže nego što je to slučaj sa šengenskom vizom. ETIAS će takođe važiti za neograničen broj ulazaka u bilo koju zemlju EU.

Povezani članci

BCBP: Državni organi ne doprinose osećaju bezbednosti građana

EWB

Vlajkov: Bugarska podržava evropske integracije Srbije

EWB

Fabrici: Brisel se zalaže za postizanje sporazuma koji će biti pravno obavezujući

EWB