fbpx
European Western Balkans
Politika

EU: Nisu dvostruki standardi, već je Kosovo “jedinstveno”

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL – Portparolka Evropske unije Maja Kocijančič odbacila je navode da za Kataloniju, tačnije Španiju, važe drugačiji standardi od onih koji su važili za Srbiju u slučaju Kosova i istakla da je međunarodno pravo univerzalno, i da ga EU “u potpunosti poštuje”.

Kocijančič je, povodom jučerašnjeg stava Evropske komisije da su slučajevi Kosova i Katalonije “neuporedivi”, naglasila u izjavi za Tanjug da “ne postoje dvostruki standardi”.

“Kosovo je SUI GENERIS slučaj”, rekla je Kocijančič Tanjugu.

“Kao što je to potvrdio Evropski savet, Kosovo je SUI GENERIS slučaj i kao takav se ne može uporediti sa bilo kojom drugom situacijom. Dvostrukih standarda nema. Međunarodno pravo mora biti univerzalno primenjeno, a EU ga u potpunosti poštuje”, stoji u pisanom odgovoru Kocijančič za Tanjug.

Kocijančič nije direktno odgovorila na pitanje Tanjuga kakvu “političku poruku” EU šalje zemljama kandidatima, posebno Srbiji, stavom da je “Španija država članica” te da su zbog toga “slučajevi Kosova i Katalonije neuporedivi” .

Ona je, naime, ponovila stav da Srbija i Zapadni Balkan imaju “jasnu EU perspektivu”, koju su potvrdili i Evropski savet i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u svom govoru o Stanju unije.

“Očekujemo da pozdravimo premijerku Srbije Anu Brnabić sledeće nedelje u Briselu, kada ćemo nastaviti razgovore o novim koracima na EU putu Srbije”, zaključila je Kocijančič.

Portparol Evropske Komisije Margaritis Šinas juče je na pitanje novinara o različitim pristupima EU pitanju nezavisnosti Kosova i Katalonije odgovorio da je “Španija zemlja članica” i da za njih ta dva slučaja “nisu uporediva”.

“Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je pozicija usvojena od strane Saveta, a na osnovu UN deklaracije i različitih rezolucija UN i međunarodne zajednice. U pitanju je veoma specifična geo-politička logika i kontekst sa specifičnim razlozima. Za Evropsku komisiju te situacije nisu uporedive”, poručio je u ponedeljak portparol Evropske komsije Margaritis Šinas.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je da je ovakav stav Evropske komisije jasan primer dvostrukih standarda, a premijerka Ana Brnabić upitala da li se međunarodno pravo promenjuje samo za EU, a da neko drugo međunarodno pravo važi za treće zemlje.

Beograd je najavio da će se zvanično, pismom, obratiti Evropskoj komisiji ovim povodom.

Povezani članci

Žiofre o reformi pravosuđa: Svaki zakon je efikasan u skladu sa stepenom njegovog sprovođenja

EWB

Grupa socijalista i demokrata u EP: Izveštaj zanemario kršenje vladavine prava u Srbiji

EWB

Fon Kramon: Nadam se da će pristup nove vlade Nemačke biti više zasnovan na vladavini prava

FoNet