fbpx
European Western Balkans
Društvo

EU i Norveška donirale respiratore i monitore vredne 4,5 miliona evra

 

BEOGRAD – Prvih četrdeset od ukupno 100 monitora namenjenih za intenzivnu negu koji su nabavljeni sredstvima Evropske unije i Kraljevine Norveške stiglo je u Srbiju i biće isporučeno zdravstvenim ustanovama kao dopuna postojećoj opremi u jedinicama poluintenzivnog i intenzivnog lečenja i nege, navodi se u saopštenju Delegacije EU u Srbiji. Takođe, uz podršku EU i Norveške, Srbija će dobiti i 50 aparata za anesteziju koji uključuju respiratorni monitoring i sveobuhvatno praćenje vitalnih parametara, uz podsećanje da su već isporučena tri ovakva aparata, deset uređaja, a da se tokom prve nedelje maja očekuje preostalih 37 komada. Vrednost ove opreme iznosi 3,2 miliona evra.

U Srbiju bi tokom prve polovine maja trebalo da stigne i 70 respiratora potrebnih pri kritičnom zbrinjavanju pacijenata pozitivnih na COVID-19, a ukupna vrednost ovih uređaja, od kojih je EU finansirala nabavku 50, a Kraljevina Norveška 20 komada, iznosi 1,3 miliona evra.

Evropska unija je, u okviru svog „globalnog odgovora“ na borbu protiv aktuelne pandemije, vrednog 15,6 milijardi evra, opredelila incijalnu podršku Srbiji od 93 miliona evra, a jedan deo te pomoći od skoro pet miliona evra podrazumeva upravo nabavku ove neophodne medicinske opreme.

“Zahvaljujući ovim finansijskim sredstvima, gotovo da nije prošao dan bez da je EU prevezla ili kupila neophodnu opremu za Srbiju. Prošle nedelje sam pozdravio dolazak 800.000 zaštitnih maski i drugog materijala. Čast mi je da danas prisustvujem ovoj svečanosti kako bih obeležio isporuku dodatne važne opreme: ukupno 125 uređaja za intenzivnu negu – 50 monitora za intenzivnu negu, 50 respiratora i 25 uređaja za nadgledanje, ventilaciju i anesteziju, deo je već stigao danas. Uz to, 100 kontejnera, 300 termometra, 100 koncentrata kiseonika i reagensi za testove, već se distribuiraju”, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Fabrici dodaje da iako pružaju hitnu pomoć u kritičnoj fazi, takođe nastavljaju da jačaju zdravstveni sistem Srbije.

“Ova oprema će i ubuduće biti veoma korisna. To je u skladu sa podrškom koju je EU pružala zdravstvenom sistemu Srbije u poslednje dve decenije. EU će i u budućnosti nastaviti da stoji uz Srbiju i njene građane. Naša solidarnost i saradnja obuhvataju širok spektar neposrednih inicijativa i akcija za borbu protiv COVID-19 i za podršku ekonomskom oporavku u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, koji EU finansira sa 3,3 milijarde evra, kako je juče najavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Drago mi je što će sledeće nedelje Samit lidera Zapadnog Balkana i EU još jednom potvrditi posebnu solidarnost i zajednički put EU i ovog regiona, a naročito Srbije”, istakao je Fabrici.

Kraljevina Norveška je na početku krize opredelila sredstva za hitnu pomoć u borbi protiv koronavirusa, navodi se u saopštenju.

“Naša solidarnost sa Srbijom ima duboke korene u dugom prijateljstvu dva naroda, pa mi je izuzetno drago što možemo da pomognemo u suzbijanju krize kroz unapređenje kapaciteta jedinica za intenzivnu negu. Ovaj dan čekali smo nestrpljivo, jer kašnjenja su bila uzrokovana veoma teškim uslovima na međunarodnom tržištu sofisticirane medicinske opreme. Ali, svi ovi vredni uređaji koji su pristigli i koji će stići u Srbiju na narednim danima, značajno će unaprediti kapacitete za lečenje obolelih u Srbiji, a Norveška je spremna da doprinese i dugoročnim merama,” rekao je norveški ambasador u Srbiji Jern Eugen Jelstad.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, zahvalio se na donaciji i rekao da samo udruženi možemo da pobedimo pandemiju, prilikom obilaska dela prispele medicinske opreme u magacinu kompanije Milšped u Krenješevcima odakle se oprema u skladu sa procenama i potrebama Ministarstva zdravlja transportuje u zdravstvene ustanove u zemlji.

Svu medicinsku opremu koju su donirale Evropska unija i Norveška, pre svega respiratori, monitori za praćenje vitalnih funkcija pacijenata, kao i aparati za anesteziju i potpornu respiratornu terapiju, predviđeni su za kraću ili dužu respiratornu podršku kod pacijenata koji pate od akutnog respiratornog distresa, spazma ili opstrukcije pa ova podrška zdravstvenom sistemu u Srbiji doprinosi ne samo u suzbijanju virusa COVID-19 već u njegovom sveobuhvatnom i redovnom funkcionisanju, navodi se iz Delegacije EU u Srbiji.

Nabavku ove medicinske opreme sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS, koja je globalno pokrenula mehanizam za hitne nabavke.

Povezani članci

Novi Pazar najveće žarište koronavirusa u Srbiji

Sandra Maksimović

Konferencija “Move.Link.Engage” ove nedelje, u fokusu priče aktivnih građana i građanki

EWB

NKEU priprema sveobuhvatan izveštaj o merama Vlade tokom vanrednog stanja

EWB