fbpx
European Western Balkans
Pregovori

EU: Nove pristupne konferencije u drugom delu ove godine

Berlemon - zgrada Evropske komisije; Foto: Evropska unija

LUKSEMBURG – Evropski savet najavio je večeras nove pristupne konferencije sa Srbijom u drugom delu ove godine, zvanično potvrđujući otvaranje poglavlja 7 i 29 u pristupnim pregovorima i navodeći da je Srbija do sad otvorila 10, od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja.

U pisanom saopštenju Evropskog saveta navodi se da je Srbija na šestoj pristupnoj konferenciji održanoj na ministarskom nivou u Luksemburgu otvorila pregovaračka poglavlja 7 o zakonu u oblasti intelektualne svojine i 29 o carinskoj uniji.

”Uključujući današnju Konferenciju, Srbija od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja ima 10 otvorenih za pregovore, od kojih su dva već privremeno zatvorena. Nove pristupne konferencije će biti organizovane kako bi se nastavilo sa napredovanjem u drugoj polovini 2017. godine. Srbija je svoje pristupne pregovore počela u januaru 2014. godine”, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja 7 o zakonu u oblasti intelektualne svojine i 29 o carinskoj uniji, EU kaže da je ”pažljivo preispitala trenutno stanje pripremljenosti Srbije”.

”Podrazumevajući da će Srbija nastaviti da napreduje sa usklađivanjem kriterijuma obuhvaćenih ovim poglavljima, EU predočava da postoje i kriterijumi neophodni za privremeno zatvaranje pomenutih poglavlja”, stoji u saopštenju Evropskog saveta.

Kada je reč o intelektualnoj svojini, Srbija će morati da završi sve “neophodne zakonodavne izmene kako bi osigurala primenu prava EU u ovoj oblasti, počev od dana prijema u EU”.

“Srbija tako mora da uskladi svoje zakonodavstvo sa evropskim kriterijumima u oblasti autorskog prava, patentiranja i brendiranja, ali i da osigura dovolje administrativne kapacitete za registraciju prava intelektualne svojine i obezbeđenje sprovođenja zakona u ovoj oblasti”, kaže se u saopštenju.

U okviru poglavlja 29, Srbija, prema stavu Evropskog saveta, nastavlja da usvaja zakone u ciju usklađivanja carinskih propisa, što se posebno odnosi na zakonodavstvo o oslobađanju na carine, upravljanju carinskim rizikom i aspektima sigurnost.

Istovremeno, stoji u saopštenju, od Srbije se očekuje da dosledno i efikasno primenjuje svoja carinska pravila kroz svoje carinske ispostave, naročito u oblastima obrade obrasca, porekla, pojednostavljenih postupaka, prava intelektualne svojine i selektivnosti kontrola i analize rizika.

Evropskoj komisiji Srbija treba da predstavi sveobuhvatne i koherentne carinske poslove i IT strategije i da dostgne dovoljan napredak u razvoju svih potrebnih sistema IT interkonektivnosti.

U Evropskom savetu zaključuju da će se nadgledati napredak u usklađivanju i primeni evropskih kriterijuma tokom pregovora i da će se po potrebi pristupna konferencija vratiti na pitanja obuhvaćena danas otvorenim poglavljima.

Povezani članci

Izveštaji Evropske komisije o napretku će biti objavljeni 29. maja

Vukašin Živković

Vanredno zasedanje AFET-a zakazano za 29. maj

EWB

NKEU: “Neka pravda vlada” – Vladavina prava u poglavljima 8, 19 i 28

EWB