fbpx
European Western Balkans
Evropa

EU do novembra ukida kontrole unutar Šengen zone

Šengen viza;

BRISEL – Zemlje koje su uvele pogranične kontrole u Šengen zoni zbog migrantske krize – Nemačka, Austrija, Danska i Norveška – trebalo bi da te kontrole ukinu do novembra, saopštila je Evropska komisija, nekoliko sati nakon što je Švedska saopštila da će ukinuti kontrole ličnih dokumenata na svojoj granici.

Austrija, Danska, Nemačka, Švedska i Norveška, koja nije članica EU, uvele su kontrole ličnih dokumenata 2015. godine, u zoni kroz koju se inače prolazi bez pasoša, i dozvoljeno im je bilo da ih više puta produžavaju, podseća AFP.

Evropska komisija saopštila je da će sada preporučiti samo poslednje produženje kontrola u trajanju od pola godine, počev od polovine maja.

“Došlo je vreme da napravimo poslednje konkretne korake kako bismo se postepeno vratili na normalno funkcionisanje Šengen zone”, rekao je novinarima komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos, istakavši da će to biti poslednje produženje.

On je naglasio da je Šengen “jedno od najvećih dostignuća evropskog projekta i da se mora učiniti sve da se ta zona zaštiti”, prenosi Rojters.

Obrazlažući odluku o konačnom produženju, Avramopulos je rekao da su kontrole ličnih dokumneata “izuzetne, srazmerne i, kao poslednje sredstvo kome se pribegava, predviđene za striktno ograničeni period – u ovom slučaju, po poslednji put, na maksimalno šest meseci”.

Zemlje članice EU će, umesto toga, pojačati policijske kontrole na celoj teritoriji bloka, pogotovu u blizini unutrašnjih granica, naveo je komesar.

Brisel je prvobitno postavio cilj da kontrole ukine do kraja 2016, ali se ispostavilo da je to nemoguće, podseća francuska agencija.

Šengen zona obuhvata 22 zemlje članice EU plus Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Švedska vlada saopštila je ranije danas da će ukinuti kontrole ličnih dokumenata osoba koje iz Danske ulaze u Švedsku, ali da će, istovremeno, pooštriti druge oblike kontrole putnika na švedskoj granici kako bi održala bezbednost.

Švedska vlada je precizirala da je ukidanje kontrole ličnih dokumenta potrebno nadomestiti stalnim jačanjem pograničnih kontrola, a mere za jačanje kontrola na granicama Švedske obuhvatiće nadzorne kamere i skeniranje vozila koja prelaze granicu.

Povezani članci

Bez dogovora o funkcijama u EU, Makron eliminisao kandidate evropskih partija

EWB

Britanski parlamentarci preuzeli kontrolu nad Bregzitom

EWB

Junker: Vratiti kulturu političkog kompromisa na Balkan

EWB