fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

EU o imenovanju Grenela: Dobrodošla pomoć SAD

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska unija imenovanje američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine vidi kao dobrodošlu pomoć, ali ističe se da se zna ko vodi dijalog, prenosi Tanjug.

“SAD su značajno doprinele našem poslu na Zapadnom Balkanu, pogotovo uspehu dijaloga Beograda i Prištine. Zato se nadamo nastavku bliske saradnje sa SAD”, istakla je potparolka EU Maja Kocijančič u pisanom odgovoru na pitanje Tanjuga.

Kocijančić kaže da Brisel očekuje nastavak saradnje sa Vašingtonom po pitanju dijaloga Beograda i Prištine.

Zvaničan stav EU ostaje da je svaka pomoć dobrodošla, ali da se zna ko ima mandat da vodi pregovore Beograda i Prištine.

U Briselu tako ponavljaju isti odgovor koji je EU imala prilikom imenovanja Metjua Palmera za specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan.

”Pozdravljamo svako angažovanje u cilju podrške dijalogu kome posreduje EU bilo da ono dolazi od strane zemlja članica, međunarodne zajednice i posebno od SAD”, poručila je tada Kocijančić.

Ni u diplomatskim izvorima u Briselu ne žele da ulaze u detalje oko imenovanje Ričarda Grenela kao specijalnog izaslanika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine.

Navodi se da je to ”interno pitanje” Vašingtona odnosno Stejt Departmenta i Bele kuće.

U trenutku kada SAD imaju već dva specijalna predstavnika za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, u Briselu kažu da do imenovanja novog šefa EU diplomatije, što se očekuje 1. novembra, neće biti poznati dalji koraci EU kao glavnog posrednika u dijalogu.

Upitani za bilo kakav plan u pogledu nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu navode da je prvo neophodno da se održe izbori na Kosovu, da se formira vlada u Prištini, a zatim sprovedu odluke koje su tražene od strane EU odnosno da se ukinu takse.

Povezani članci

Bez rešenja u dijalogu Beograda i Prištine u 2020.

EWB

Sastanak ministara spoljnih poslova u Beču: Kosovo i dalje u fokusu

EWB

Forum u Albahu: Vučić i Tači diskutovali sa panelom o korekciji granica

EWB