Politika

EU o Putinovoj poseti: Očekujemo da Srbija ostane posvećena evropskoj perspektivi

Putin i Vučić; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BRISEL – U Briselu povodom posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji kažu da EU ne komentarše posete lidera drugih zemalja, a istovremeno ističu da Unija od Srbije očekuje da ostane posvećena svojoj evropskoj perspektivi.

”Vlasti Srbije su identifikovale EU integracije kao strateški prioritet svoje zemlje. Očekujemo od Srbije da se ponaša u skladu sa ovim obavezama, tako da evropska perspektva zemlja ostane neugrožena”, izjavio je EU zvaničnik za Tanjug.

Povodom najave produžetka sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije, potpisanog 2000. godine, u EU kažu da Srbija može ulaziti u sporazume sa drugim državama i organizacijama do trenutka ulaska u članstvo EU.

”Srbija je obavezna da se povuče iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini na dan svog ulaska u EU”, rečeno je u Evropskoj komisiji.

U Briselu podsećaju da EU ostaje najvažniji trgovinski partner Srbije sa 63 procenta udela u ukupnoj trgovini uz očekivanu dobru dinamiku rasta. Istovremeno trgovina sa Rusijom iznosi manje od 10 procenata ukupne trgovine Srbije, navodi se u Evropskoj komisiji.

Povezani članci

Lideri EU potvrdili evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i razgovarali o daljoj podršci

EWB

Euleks: O mandatu Misije odlučivaće države članice EU

EWB

Brnabić kritikovala otvoreno pismo evropskih poslanika povodom izbora u Šapcu

EWB