fbpx
European Western Balkans
Politika

EU o Putinovoj poseti: Očekujemo da Srbija ostane posvećena evropskoj perspektivi

Putin i Vučić; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BRISEL – U Briselu povodom posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji kažu da EU ne komentarše posete lidera drugih zemalja, a istovremeno ističu da Unija od Srbije očekuje da ostane posvećena svojoj evropskoj perspektivi.

”Vlasti Srbije su identifikovale EU integracije kao strateški prioritet svoje zemlje. Očekujemo od Srbije da se ponaša u skladu sa ovim obavezama, tako da evropska perspektva zemlja ostane neugrožena”, izjavio je EU zvaničnik za Tanjug.

Povodom najave produžetka sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije, potpisanog 2000. godine, u EU kažu da Srbija može ulaziti u sporazume sa drugim državama i organizacijama do trenutka ulaska u članstvo EU.

”Srbija je obavezna da se povuče iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini na dan svog ulaska u EU”, rečeno je u Evropskoj komisiji.

U Briselu podsećaju da EU ostaje najvažniji trgovinski partner Srbije sa 63 procenta udela u ukupnoj trgovini uz očekivanu dobru dinamiku rasta. Istovremeno trgovina sa Rusijom iznosi manje od 10 procenata ukupne trgovine Srbije, navodi se u Evropskoj komisiji.

Povezani članci

Fabrici: Brisel se zalaže za postizanje sporazuma koji će biti pravno obavezujući

EWB

Borelj: Postoji samo jedan dijalog između Beograda i Prištine

EWB

Fabrici: Srbija ekonomski napredovala, potrebne dalje reforme

EWB