fbpx
European Western Balkans
Politika

EU o ruskoj televiziji u Srbiji: RT je deo instrumentarijuma propagande i dezinformacija Rusije

Berlemon - zgrada Evropske komisije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Od Srbije se kao zemlje kandidata očekuje da se postepeno usklađuje sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije i njenim odlukama, izjavio je portparol Evropske unije Peter Stano, upitan o najavi da će Raša tudej (Russia Today RT) da otvori svoje predstavništvo u Srbiji.

„Ne želeći da komentarišemo najave o namerama, dozvolite da podsetim da je EU uvela ograničenja na emitovanje, distribuciju i reklamiranje RT u okviru sankcija koje su odgovor na nelegalnu rusku agresiju protiv Ukrajine. Raša tudej je deo instrumenatarijuma propagande i dezinformacija Rusije s kojom Kremlj dopunjuje svoju ilegalnu agresiju protiv Ukrajine i ubijanja Ukrajinaca“, naveo je Stano u odgovoru N1.oeteKako je dodao, od Srbija, kao zemlje kandidata, se očekuje da se prostepeno usklađuje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i sa njenim odgovorajućim odlukama.

„U kontekstu ilegalne ruske agresije protiv Ukrajine, očekujemo da se Srbija uzdrži od jačanja svojih veza sa Rusijom kao zemljom, koja pod svojim trenutnim rukovodstvom masovno krši Povelju UN-a, međunarodno pravo i čini zločine protiv ukrajinskog naroda“, naveo je Stano.

Savet EU je još u martu odlučio da obustavi distribuciju ruskih državanih medija „Raša tudej“ i „Sputnjik“ na teritoriji cele EU.

Portal Nova.rs preneo je u četvrtak da će RT otvoriti svoje predstavništvu u Srbiji, a reč je o TV stanici kojoj je EU zabranila emitovanje zbog „podsticanja i podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu“.

Da su pripreme za otvaranje RT u toku, potvrdila je i glavna i odgovorna urednica ruskog medija u Srbiji Sputnik Srbija, Ljubinka Milinčić. „Da tačno je. Neće sada početi da radi u Srbiji, nego se priprema“, rekla je Milinčić u odgovoru za Nova.rs.

 Prema informacijama Nova.rs na čelu te televizije biće upravo ćerka Milinčić, ali ona ovu informaciju nije ni potvrdila ni demantovala.

„Da li sada treba da vam odajem tajnu ili ne? Ostavite da to oni kažu“, kaže urednica Sputnjika Srbija.

Inače, Savet EU je još u martu odlučio da obustavi distribuciju ruskih državanih medija „Raša tudej“ i „Sputnjik“ na teritoriji cele EU. Kako su preneli mediji, sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, veb stranice i aplikacije, a sve relevantne licence, ovlašenja i dogovori o distribuciji su suspendovani, naveli su u Savetu EU.

U Briselu su ocenili da su ta dva medija važni instrumenti u „podsticanju i podršci ruske agresije” protiv Ukrajine i da predstavljaju „značajnu i direktnu pretnju javnom redu i bezbednosti EU”.

Kako je ranije pisao Nedeljnik Vreme, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je početkom decembra doneo odluku po hitnom postupku za izdavanje dozvole za emitovanje ruske državne televizije.

Povezani članci

Tajani: U januaru poseta Srbiji, Balkan prioritet za EU

EWB

Havisto: Finska podržava Srbiju na putu ka EU

EWB

BCBP: Građani Srbije identifikuju Rusiju i Kinu kao najveće prijatelje

EWB