fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

EU: Obe strane da poštuju dogovor o posetama, bez eskalacije

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Na zabranu ulaska srpskim zvaničnicima na Kosovo portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič reagovala je ocenom da “obe strane” moraju da poštuju dogovor u okviru dijaloga o normalizaci odnosa Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.

”Neslaganja u vezi ovog dogovora moraju biti rešavana kroz dijalog, a ne kroz eskalaciju bilo koje vrste”, poručila je Kocijančič.

Portparolka Evropske komisije je na pitanje Tanjuga da prokomentariše zaustavljanje srpskih zvaničnika na administrativnim prelazima između Srbije i Kosova u kontekstu dijaloga o normalizaciji i već postignutih dogovora o slobodi kretanja, poručila da su “obe strane u potpunosti posvećene dijalogu kome posreduje EU”, što je u petak i “potvrđeno visokoj predstavnici EU”.

”Sva pitanja od zajedničkog interesa moraju se rešavati u okviru dijaloga, u duhu nastavka normalizacije odnosa”, poručila je Kocijančič.

Ona kaže da je rad na sveobuhvatnoj normalizaciji u toku i da su oba predsednika, uz posredovanje šefice EU diplomatije, potvrdili svoju punu posvećenost tom pitanju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić je posle razgovora sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u petak u Briselu, poručio da će i pored zabrane prištinksih vlasti zvaničnici Srbije u danas posetiti Kosovo i razgovarati sa Srbima koji tamo žive.

Povezani članci

Kongresmen Engel i senator Menendez: Trampova administracija neuravnotežena između Srbije i Kosova

EWB

Lajčak: Za postizanje sveobuhvatnog sporazuma potrebno vreme jer on treba da reguliše sva otvorena pitanja

EWB

Seljimi: Kosovo i Srbija da se uključe u intenzivan proces koji uključuje EU, uz podršku SAD i Rusije

EWB