fbpx
European Western Balkans
Politika

EU očekuje od zvaničnog Beograda da se usaglasi sa sankcijama Rusiji

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Evropska unija očekuje od zvaničnog Beograda da se usaglasi sa odlukama koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini. To je za Radio slobodnu Evropu (RSE) poručila portparolka Evropske komisije zadužena za proširenje Ana Pisonero. “Od zemalja kandidata, kao što je Srbija, se očekuje da se usaglasi sa odlukom i stavom EU o spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima”, rekla je Pisonero.

Ona je podsetila na izjavu Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja da “EU mora da pogleda šta se dešava sa stavovima usklađivanja balkanskih zemalja, kandidata za EU” sa spoljnom politikom Unije.

Kako piše RSE, i glavni portparol Evropske komisije Erik Mamer potvrdio je da EU očekuje od svih zemalja kandidata da budu uskleđene sa politikom sankcija prema Rusiji.

Od 22. februara EU je počela da uvodi sankcije Rusiji u tri paketa, i još tada poručila da se od Srbije očekuje da se uskladi sa spoljnom politikom EU. Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i sednice Vlade, predsednik Srbije Aleksandar Vučić porčio je da “Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući i Ukrajinu”, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Povezani članci

Deklaracija iz Sofije, 17. maj 2018.

EWB

Delegacija skupštine Srbije na zasedanju PS NATO u oktobru

EWB

Saradnja Srbije i Rusije protiv „obojenih revolucija“: Politički marketing ili ozbiljna namera?

EWB