fbpx
European Western Balkans
Region

EU: Očekujemo brzo formiranje vlade na Kosovu

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska unija izrazila je danas očekivanje da će po okončanju izbornog procesa na Kosovu brzo biti formirana vlada, kako bi važan rad napredovao bez daljeg odlaganja.

“Očekujemo od svih političkih lidera da, po završetku izbornog procesa, osiguraju brzo formiranje vlade kako bi važan rad vezan za ekonomski razvoj, promovisanje vladavine prava, dijalog sa Beogradom uz posredovanje EU i viznu liberalizaciju, napredovao bez daljeg odlaganja”, saopštila je portparolka Evropske službe za spoljne poslove Maja Kocijančič.

U saopštenju se podseća da je na poziv Kosova, EU poslala Izbornu posmatračku misiju na čelu sa glavnim posmatračem Alojzom Peterleom, u čijem se preliminarnom izveštaju, takođe danas objavljenom, ukazuje da je izborni dan u većem delu Kosova protekao na miran i regularan način.

Izveštaj, međutim, takođe ukazuje na davnašnje slabosti izbornog procesa kao i na, kako se kaže, uznemirujući obrazac zastrašivanja u oblastima gde su Srbi većina.

“Kolektivna je odgovornost svih političkih aktera iz svih zajednica, da reše ove nedostatke”, ističe se u saopštenju.

Posmatračka misija EU će, kako se dodaje, podneti konačni izveštaj sa preporukama koje će biti važan element u informisanju o naporima potrebnim za izborne reforme u cilju poboljšanja i jačanja demokratskog upravljanja i institucija na Kosovu.

EU će, podržati napore za izbornu reformu u skladu sa preporukama Izborne posmatračke misije, navela je Kocijančič.

Povezani članci

Bregu: Zapadni Balkan bez rominga od 1. jula – korak ka snižavanju cena rominga sa EU

EWB

Uprkos novim pritiscima, Makedonija tapka u mestu

EWB

Stoltenberg: EU i NATO zajedno da učine više na Zapadnom Balkanu

EWB