fbpx
European Western Balkans
Evropa

EU odbila da finansira opštine u Poljskoj gde vlast diskriminiše LGBT populaciju

LGBT zastava; Foto: Unsplash / Bruno Aguirre

VARŠAVA – Evropska unija odbila je zahteve za finansiranje parnerskih projekata u slučaju šest poljskih gradova koji su se izjasnili kao “zone slobodne od LGBT” i zabranili kampanju za prava istopolnih parova, potvrdio je u sredu portparol Evropske komisije Adalbert Janc, prenosi AP.

Navodi se da je EU odbila šest prijava Poljske za program EU koji finansira aktivnosti na izgradnji veza između zajednica u različitim državama. Janc je odbio da imenuje gradove, pozivajući se na pravilo EU protiv identifikacije odbijenih podnosilaca zahteva.

Poverenica EU za ravnopravnost Helena Dalji napisala je na svom Tvitter nalogu da je odbijeno šest zahteva za bratimljenje gradova od “poljskih vlasti koje su usvojile rezolucije o “zonama slobodnim od LGBT” ili” porodičnim pravima”.

“Dvadeset sedam zemalja članica moraju da poštuju vrednosti EU i osnovna prava”, izjavila je Dalji.

Oglasila se i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je istakla da “naši ugovori osiguravaju da svaka osoba u Evropi može da bude to što jeste, da živi tamo gde želi, da voli koga želi”.

 

 

Poljski ministar pravde Zbignjev Žobro nazvao je odluku o odbacivanju “neosnovanom i nezakonitom” i pozvao vladu da preduzme korake s Evropskom komisijom kako bi je poništio.

AP navodi da Žobro tvrdi da prema ugovorima EU, evropska tela moraju poštovati nacionalni identitet svih 27 članica i stavove svih građana..

Poljska desničarska vlada predstavlja LGBT prava kao pretnju tradicionalnim rimokatoličkim vrednostima i nacionalnom identitetu u zemlji i suprotstavlja se istopolnim brakovima.

Pod uticajem stavova vladajuće poljske stranke Pravo i pravda, neke lokalne vlasti proglasile su svoje zajednice zonama “zonama slobodnim od LGBT” ili se protive pokretu za LGBT prava.

Povezani članci

Cipras: Kandidatura Vebera za predsednika Evropske komisije loš izbor

EWB

Hrvatska zbog koronavirusa aktivirala mehanizam zajedničkog odgovora EU

EWB

Mađarska i Poljska blokirale usvajanje budžeta EU

EWB