fbpx
European Western Balkans
Politika

EU: Ohrabrujemo vlasti u Srbiji da pronađu rešenje za održavanje Europrajda

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Evropska unija ohrabruje srpske vlasti da nastave kontake sa organizatorima Europrajda u miru i bezbednosti, stoji u saopštenju portparola EU Petera Stana, prenosi N1. On je poručio da se EU raduje konačnoj pozitivnoj odluci.

“EU pridaje veliku važnost ovom Prajdu da se održi u mirnim okolnostima uz bezbednost učenisnika”, navodi se u saopštenju EU i dodaje da Brisel podržava jednakost i odbacuje sve oblike diskriminacije.

Rečeno je i da EU očekuje da se njeni najbliži partneri posvete zaštiti i unapređenju ljudskih prava, što uključuje i LGBTQ+ osobe i njihovo pravo na slobodu okupljanja i izražavanja u skladu sa Ustavom i međunarodnim obavezama u vezi sa ljudskim pravima.

Sličnu poruku prenela je o portparolka Evropske komisije Ana PIsonero u pisanoj izjavi za Nova.rs.

Odgovarajući na pitanje kako Evropska unija gleda na to što vlast u Srbiji istraja u nameri da zabrani šetnju predviđenu za 17. septembar u okviru Evroprajda, Pisonero je za Nova.rs rekla da EU podržava jednakost i odbacuje sve oblike diskriminacije, te da očekuju da se i njihovi najbliži partneri posvete zaštiti i unapređenju ljudskih prava.

Ona dodaje da je zvaničnom Briselu žao što je Srbija najvila da neće dozvoliti Evroprajd za koji je prvobitno dogvoreno da bude u Beogradu u septembru.

“Razumemo da organizatori još uvek nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje o zabrani Prajda. Pozivamo srpske vlasti da nastave kontakte sa organizatorima u cilju pronalaženja rešenja za održavanje parade Evroprajda u miru i bezbednosti. Nastavljamo da pažljivo pratimo ovo pitanje i radujemo se konačnoj pozitivnoj odluci. Кao što je predsednica Evropske komisije jasno rekla u nekoliko navrata, mi snažno verujemo u Uniju ravnopravnosti, gde svako može da bude ono što želi i gde ste slobodni da volite koga želite. Evropa mora postati LGBTQ zona slobode”, rekla je Pisonero za Nova.rs.

Povezani članci

Kukan pohvalio napredak Srbije u procesu sprovođenja reformi

EWB

Hodžaj: Priština za nastavak dijalog, ali sa jasnim ciljevima

EWB

Opozicione partije osudile odluku Vlade da izvrši uvid u transakcije novinara i organizacija civilnog društva

EWB