fbpx
European Western Balkans
Evropa

EU osudila izbore u Belorusiji i nasilno suzbijanje protesta

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko; Foto: Wikimedia Commons

BRISEL – Zvaničnici Evropske unije osudili su jučerašnje predsedničke izbore u Belorusiji i nasilno suzbijanje protesta koji su usledili nakon zatvaranja birališta.

Centralna izborna komisija proglasila je da je predsednik Aleksandar Lukašenko, koji je na vlasti od 1994, osvojio šesti mandat sa 80% glasova, dok je glavna kandidatkinja opozicije, Svetlana Tihanovskaja, osvojila 10%.

Tihanovskaja je odbacila zvanične rezultate, tvrdeći da je većinska podrška na strani opozicije. Više navoda o prekrajanju izbornih rezultata javilo se nakon glasanja.

Kako prenosi Špigel, oko 100.000 ljudi izašlo je na ulice da protestuje protiv izbornih rezultata, ali je policija brutalno suzbila građane. Najavljeni su novi protesti.

Vlade Poljske pozvala je na vanredni sastanak Evropskog saveta, ističući da EU “mora da podrži narod Belorusije u njihovoj potrazi za slobodom”.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kratko je napisao na Tviteru da nasilje nije odgovor, te da se sloboda govora i okupljanja, kao i osnovna ljudska prava, moraju poštovati.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen takođe je napisala na Tviteru da maltretiranju i nasilnom suzbijanju mirnih protesta nije mesto u Evropi.

“Pozivam vlasti Belorusije da osiguraju da se glasovi sa jučerašnjih izbora tačno prebroje i objave”, napisala je Fon der Lajen.

Zajedničko saopštenje su izdali i evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Oliver Varhelji i visoki predstavnik EU Đuzep Borelj.

“Izborna noć obeležena je neproporcionalnim i nedopustivim nasiljem države nad mirnim demonstrantima. Ovo je, kako navode izveštaji, dovelo do pogibije jednog demonstranta, a mnogi drugi su ranjeni. Osuđujemo nasilje i pozivamo da se odmah oslobode svi koji su uhapšeni sinoć. Vlasti Belorusije moraju da osiguraju da se pravo na mirno okupljanje poštuje”, stoji u saopštenju.

Borelj i Varhelji su dodali da, nakon mobilizacije bez presedana za slobodne izbore i demokratiju, narod Belorusije sada očekuje da se njihovi glasovi tačno prebroje.

“Od suštinskog je značaja da Centralna izborna komisija objavi rezultate koji su u skladu sa izborom naroda Belorusije”, podvukli su oni, dodajući da će jedino poštovanje ljudskih prava, demokratije, slobodnih i poštenih izbora garantovati stabilnost i suverenost Belorusije.

 

Povezani članci

Cerar danas očekuje podršku svih političkih subjekata

EWB

Britanski Parlament podržao dalje pregovore, Brisel protiv menjanja sporazuma

EWB

Evropljani podržavaju uslovljavanje novca EU vladavinom prava

EWB