fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

EU osuđuje dešavanja, poziva obe strane da poštuju dogovoreno

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič ponovila je danas da EU oštro osuđuje jučerašnja dešavanja na Kosovu, kao suprotna normalizaciji odnosa, ali i da očekuje od obe strane da poštuju dgovoreno u dijalogu.

Portparolka Evropske komisije kaže da je pozicija EU povodom jučerašnjih dešavanja na Kosovu ”jasna”, kao što je ”jasno da je dijalog put za dalje”.

”Oštro osuđujemo jučerašnja događanja na Kosovu. Ona se kreću suprotno od normalizacije odnosa. U tom kontekstu mi očekujemo od Srbije, koja se nalazi u procesu pregovora o pristupanju EU i Kosova koje primenjuje Sporazuma o stabilzaciji i pridruživanju, da u potpunosti, na rečima i delu, poštuju dogovoreno u dijalogu”, ponovila je Kocijančič.

Ona je navela da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini sinoć razgovarala sa predsednicima Vučićem i Tačijem, kao i da su u toku kontakti i na drugim nivoima.

”Jasno smo sinoć pozvali obe strane, i Kosovo i Srbiju, da pokažu neophodnu suzdržanost i zrelost kako situacija na Kosovu ne bi eskalirala”, izjavila je Kocijančič.

Maja Kocijančič dodaje da sva pitanja od zajedničkog ineteresa moraju biti rešavana u okviru dijaloga kome posreduje EU.

”Krajnji cilj tog dijaloga je normalizacija odnosa između Kosavo i Srbije. To je još jednom potvrđeno i krajem prošle nedelje kada je visoka predstavnica organizovala sastanak na visoko plitičkom nivo sa oba predsednika”, izjavila je Kocijančič.

Povezani članci

Završen sastanak Kurtija i Vučića, naredna runda dijaloga u julu

EWB

Han se sastao sa kosovskim zvaničnicima i poslanicima “Srpske liste”

EWB

Brisel dobija put da dinamičnije uđe u dijalog

EWB