fbpx
European Western Balkans
Region

EU osuđuje nasilje, poziva na smirivanje i dijalog u MK

Federika Mogerini i Johanes Han; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar EU za proširenje Johanes Han najoštrije su osudili sinoćnje nasilje u makedonskom parlamentu kada su napadnuti poslanici i pozvali na smirivanje situacije.

“Nasilje u parlamentu je potpuno neprihvatljivo i mi pozivamo na smirivanje i uzdržanost. Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija moraju da osiguraju bezbednost parlamenta i njegovih članova”, navedeno je u zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana.

Demokratija mora da ide svojim putem, naveli su oni i dodali da su primili pozitivnu vest o izboru Talata Džaferija za predsednika parlamenta.

“EU je uverena da je politički dijalog u institucijama jedini put napred i apelujemo na sve političke aktere da poštuju Ustav zemlje i deluju u duhu demokratskih principa, pristojnosti i zdravog razuma”, navodi se u saopštenju.

Makedonija je zemlja kandidat i EU je spremna da radi sa parlamentom na neophodnim reformama kako bi zemlja napredovala na evropskom putu, poručili su evropski zvaničnici.

Povezani članci

Srbija bi uskoro mogla biti sedište Transportne zajednice

EWB

Marković: Nema slobodne i mirne Evrope bez stabilnog Balkana

EWB

Crnadak: BiH na prekretnici svog evropskog puta

EWB