fbpx
European Western Balkans
Region

EU osuđuje nasilje, poziva na smirivanje i dijalog u MK

Federika Mogerini i Johanes Han; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar EU za proširenje Johanes Han najoštrije su osudili sinoćnje nasilje u makedonskom parlamentu kada su napadnuti poslanici i pozvali na smirivanje situacije.

“Nasilje u parlamentu je potpuno neprihvatljivo i mi pozivamo na smirivanje i uzdržanost. Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija moraju da osiguraju bezbednost parlamenta i njegovih članova”, navedeno je u zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana.

Demokratija mora da ide svojim putem, naveli su oni i dodali da su primili pozitivnu vest o izboru Talata Džaferija za predsednika parlamenta.

“EU je uverena da je politički dijalog u institucijama jedini put napred i apelujemo na sve političke aktere da poštuju Ustav zemlje i deluju u duhu demokratskih principa, pristojnosti i zdravog razuma”, navodi se u saopštenju.

Makedonija je zemlja kandidat i EU je spremna da radi sa parlamentom na neophodnim reformama kako bi zemlja napredovala na evropskom putu, poručili su evropski zvaničnici.

Povezani članci

Junker u zvaničnoj poseti Zapadnom Balkanu, sutra u Beogradu

EWB

Han: EU se nada dogovoru o zajedničkom tržištu Zapadnog Balkana

EWB

CG danas u Luksemburgu otvara poglavlja 1 i 22 i zatvara poglavlje 30

EWB