fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Pregovori

EU otvara dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom

Zastave Srbije i Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Srbija će u ponedeljak, 11. decembra, u Briselu otvoriti dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU.

Konačnu odluku da se otvore poglavlja 6 i 30 doneli su danas ambasadori zemlja članica EU.

Na sastanku stalnih predstavnika zemlja članica EU (COREPER) na ambasadorskom nivou bez rasprave je potvrđena saglasnost svih 28 država Unije da Srbija u ponedeljak na Međuvladinoj konferenciji otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

Radi se o Poglavlju 6 koje pokriva oblast prava privrednih društava i Poglavlje 30 koje govori o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Iako je i poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama do poslednjeg trenutka bilo predmet razmatranja među državama članicama, Tanjug saznaje da pet članica Unije nije dalo ”zeleno svetlo” za njegovo otvaranje.

Prema diplomatskim izvorima agencije u Briselu, među članicama koje ovoga puta nisu odobrile otvaranje ovog poglavlja nalaze se i Nemačka i Francuska.

Diplomatski izvori dodaju da te zemlje nisu zadovoljne napretkom koji je Srbija ostvarila u oblasti vladavine prava, odnosno u ispunjavanju Akcionog plana za poglavlje 23 koje se onosi na pravosuđe i osnovna prava.

Izveštaj o napretku u poglavljima 23 i 24 zemljama članicama prošlog meseca podnela je Evropska komisija.

Na osnovu toga, ali i na osnovu izveštaja Evropske službe za spoljne poslove o napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, zemlje članice EU donele su političku odluku da Srbija do kraja 2017. godine otvori još dva, umesto tri nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima.

U Briselu ponavljaju da je napredak u poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava u zemlji i poglavlju 35 koje prati normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uslov za dalji napredak Srbije u celokupnim pristupnim pregovorima.

Do ovoga trenutka Srbija je u pregovorima o članstvu sa EU otvorila 10 poglavlja od koji su 2 privremeno zatovorena.

Ukupan broj poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU je 35.

Povezani članci

Tehnički spremni za klaster 3, ali zbog lošeg stanja vladavine prava otvaranje u junu malo verovatno

Sofija Popović

Pisonero: Evropska komisija prati dešavanja u Višem javnom tužilaštvu

EWB

Fon Kramon: Vučićev režim dovodi u opasnost demokratiju

EWB