fbpx
European Western Balkans
Region

EU: Pad vlade u kritičnom trenutku, nastaviti dijalog

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska unija upozorila je danas da do raspuštanja kosovske vlade dolazi u kritičnom trenutku za Kosovo i pozvala kosovske političare i institucije da nastave sa reformama i dijalogom sa Beogradom.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič kaže da je EU ”primila na znanje” današnje izglasavanje nepoverenja u kosovskom parlamentu i raspuštanje temošnje vlade.

“Ovo glasanje došlo je u kritičnom trenutku za Kosovu i njegove evrointegracione reforme. Pozivamo sve političke lidere i institucije na Kosovu da iz vida ne izgube ogromne izazove sa kojima se Kosovo suočava”, poručila je Kocijančič u ime EU povodom pada vlade u Prištini.

Kocijančić naglašava da je za dobrobit građana Kosova od ključnog značaja da se nastavi sa radom na promociji vladavine prava i ekonomskog razvoja, kao i na ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju i nastavku dijaloga pod pokroviteljstvom EU.

Skupština Kosova izglasala je danas nepoverenje kosovskoj vladi, a za tu odluku glasalo je 78 od 120 poslanika, protiv je bilo 34, a troje uzdržano.

Za nepoverenje vladi Ise Mustafe glasali su i poslanici Srpske liste i drugih manjinskih zajednica.

Posle toga kosovski predsednik Hašim Tači raspusti je parlament, a vanredni izbori trebalo bi da budu održani sredinom juna.

Povezani članci

Avaz: EU priprema najmanje dve milijarde evra pomoći za ZB

EWB

2BS Forum: Integracija Crne Gore u NATO – ni protiv koga

EWB

Ðukanović pozdravio uslovno otvaranje pregovra za Makedoniju i Albaniju

EWB