fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

EU podržava 22 nova projekta organizacija civilnog društva

Zastave Srbije i Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Evropska unija opredelila je skoro 400.000 evra bespovratnih sredstava za projekte organizacija civilnog društva koji su usmereni na unapređenje socijalne kohezije u multietničkim opštinama iz dva regiona Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije.

EU će preko razvojnog programa EU PRO podržati 22 nova projekta organizacija civilnog društva čiji je prvenstveno cilj da doprinesu unapređenju položaja ranjivih grupa i njihove socijalne uključenosti, kao i unapređenju međuetničkih odnosa i negovanju saradnje među multietničkim zajednicama.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da EU pruža podršku civilnom sektoru kao pokretaču pozitivnih promena.

“Kroz projekte koje podržavamo doprinećemo stvaranju društva posvećenog dobrobiti svih njegovih članova i članica u kome su ljudi zaštićeni od diskriminacije i koje neguje solidarnost i prihvatanje različitosti, a čije institucije omogućavaju zaštitu ljudskih prava za sve građane i građanke pođednako. To je ono na šta mislimo kada kažemo “EU za TEBE””, rekao je Fabrici.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da je postojanje jakog civilnog sektora preduslov efikasnog učešća građana u najvažnijim procesima društvenog razvoja.

“Putem EU PRO projekta podržavamo politiku Vlade Srbije koja pretpostavlja postojanje jakog građanskog društva sa jedne i ravnomernog održivog lokalnog razvoja sa druge strane. Nadamo se da će organizacije dobitnice grantova biti u mogućnosti da na ovaj način dodatno doprinesu kvalitetu života građana u svojim lokalnim zajednicama, poboljšanju kvaliteta dijaloga, multikulturalnosti i osnaživanju ženskog preduzetništva”, rekla je Joksimović.

Organizacije civilnog društva će kroz projekte raditi na socijalnom i ekonomskom osnaživanju ranjivih grupa, prevashodno žena sa sela, mladih i osoba sa invaliditetom, a pažnja će biti usmerena na unapređenje položaja romske zajednice kroz poboljšanje pristupa obrazovanju, zdravstvenim i socijalnim uslugama.

Projekti će se, takođe, baviti promovisanjem interkulturalne saradnje i kulturne raznolikosti, kao i usklađivanjem lokalnih politika usmerenih na nacionalne manjine sa nacionalnim okvirom i njihovim sprovođenjem, navodi se u saopštenju EU PRO.

Na javni poziv koji je bio otvoren od 22. oktobra do 5. decembra 2018. godine za 32 programske lokalne samouprave i njihove institucije, koje su po Zakonu o lokalnoj samoupravi nacionalno mešovite, pristiglo je ukupno 53 prijave, a najbolja 22 projekta koja su odabrana za finansiranje biće sprovedena u 18 programskih opština.

Aktivnosti EU PRO-a programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, EU podržava sa ukupno 25 miliona evra.

Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS).

Povezani članci

Javne nabavke u Srbiji manje konkurentne u odnosu na najmanje konkurentne zemlje EU

EWB

Čadež: Sredstva iz EU imaju veliki značaj za ceo region

EWB

Danijelson: Važno je blisko partnerstvo između EU i Srbije kroz Energetsku zajednicu

EWB