fbpx
European Western Balkans
Politika

EU podržava poboljšanje sistema kontrole hrane u Srbiji

Zastava Evropske unije; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije je organizovalo  svečano zatvaranje Twinning light projekta „Identifikacija neophodnih koraka u procesu uspostavljanja sistema klasiranja trupova u skladu sa zahtevima Evropske unije“, u Palati „Srbija“.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavnici nadležnih ministarstava, predstavnica Ambasade Danske, Privredne komore Srbije.

Projekat, koji je finansiran iz sredstava Evropske unije uz sufinansiranje Republike Srbije, je sproveo Danski institut za ispitivanje mesa, u saradnji sa Danskom inspekcijom za klasiranje. Ovom prilikom su predstavljene aktivnosti koje su realizovane tokom sprovođenja projekta, kao i predlog aktivnosti nakon završetka projekta.

Tokom sprovođenja projekta su realizovane posete klanicama koje proizvode za domaće tržište, kao i objektima sa dozvolom za izvoz u EU, urađeno je poređenje domaćeg i EU zakonodavstva u ovoj oblasti, napravljen pregled celokupnog klaničnog sektora Republike Srbije u odnosu na kapacitete i obim klanja, kao i upitnik koji je prosleđen klaničarima i analiza dobijenih odgovora. Takođe je pripremljeni predlog budućih aktivnosti u postupku uspostavljanja sistema klasiranja.

Održane su radionice sa ciljem upoznavanja zainteresovanih strana sa poslovima koji su vezani za klasiranje trupova, kao i utvrđivanjem neophodnih koraka kako bi sistem mogao biti uspostavljen u Republici Srbiji.

Glavni cilj ovog projekta bio je da se pruži podrška Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije prilikom uspostavljanja usaglašenog sistema Zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda u oblasti klasiranja trupova, što predstavlja jedan od strateških ciljeva u procesu pristupanja EU.

Povezani članci

FT: Reakcije iz Brisela na plan Srbije da olakša strancima sticanje državljanstva

EWB

Vučić i Tusk sutra i o mogućnosti ubrzanja pristupa Srbije EU

EWB

Regionalna saradnja glavna tema sastanka u Helsinkiju

EWB