fbpx
European Western Balkans
Politika

EU povodom Vulinove izjave: Nužno promovisati pomirenje

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Zvaničnici Evropske unije poručuju liderima u regionu da imaju odgovornost da doprinose promociji pomirenja i dobrosusedskih odnosa, a ne da daju izjave koje idu u suprotnom smeru, prenosi FoNet.

“Želeo bih da naglasim da bi svim predstavnicima zemalja koje teže da se pridruže EU trebalo da bude jasno da treba da ispune obavezu negovanja dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, jer su to vrednosti za koje se EU zalaže”, rekao je portparol EU Peter Stano, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše nedavne izjave srpskih zvaničnika.

U proteklim danima su političari iz Srbije u nekoliko navrata imali kontroverzne izjave oko Kosova, a Ministarstvo odbrane objavilo je 2. oktobra saopštenje pod nazivom „Ministar Vulin: Ono što date Šiptarima, ne možete zabraniti Srbima”.

Pored toga, na jednoj lokalnoj televizijskoj stanici ministar inostranih poslova Ivica Dačić prošle nedelje je upozorio građane Srbije koji otkrivaju lokacije masovnih grobnica kosovskih Albanaca.

Stano je rekao da Evropska unija načelno ne komentariše izjave političara, ali je naglasio da su evropski zvaničnici primetili u nekoliko poslednjih dana ili sedmica “razne izjave koje se dotiču pitanja dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje”.

“Politički lideri u svim zemljama zaista bi trebalo da daju primer zajedničkog rada, kako bi promovisali saradnju i klimu uzajamnog poverenja, poštovanja i razumevanja, a ne da preduzimaju korake ili daju izjave koje idu u suprotnom smeru”, poručio je Stano.

Povezani članci

Mogerini i predstavnici regiona podržali Skoplje i Tiranu na marginama zasedanja UN

EWB

Zelenović: Poslanici EP ohrabruju Šapčane da glasaju

EWB

Fabrici: EU ostaje na strani Srbije u postizanju njenog cilja

EWB