fbpx
European Western Balkans
Region

EU pozdravlja odluku partija u Albaniji o učešću na izborima

Federika Mogerini i Johanes Han; Foto: Evropski parlament

BRISEL – EU je pozdravila odluku svih političkih partija u Albaniji da učestvuju na predstojećim izborima u toj zemlji.

Visoka predstavnica EU Fedrika Mogerini i komesar za pregovore o proširenju Johanes Han u zajedničkom saopštenju čestitali su svim političkim partijama u Albaniji na postizanju dogovora koji će obezbediti učešće svih stranaka na parlamentarnim izborima zakazanim za 25. jun.

“Politički lideri su ovim odgovorili na očekivanja njihovim građana i pokazali demokratsku zrelost. Ovo je prvi ključni korak. Sada predstoji primena dogovorenog i organizacija izbora u skladu sa međunarodnim standardima”, poručili su Mogerini i Han iz Brisela.

Šefica EU diplomatije i evropski komesar za pregovore o proširenju posebno su naglasili važnost implementacije dogovora o osnivanju nadzornih tela u Albaniji, rekavši da je verodostojan proces provere ključan za napredak zemlje ka EU članstvu.

Evropski komesar za pregovore o poširenju Johanes Han prošle nedelje je uputio poruku građanima Albanije u kojoj je uz ”žaljenje i zabrinutost” konstatovao da je opozicija u Albaniji odlučila da bojkotuje predstojeće opšte izbore u toj zemlji.

Han je tada upozorio da je u pitanju podrivanje demokratskih standarda, a građane Albanije pozvao da od svojih političara traže demokratsku zrelost očekivanu za zemlju koja želi članstvo u EU.

On je pozvao sve relevantne albanske institucije da obezbede punu saradnju i transparentnost kako evropskim tako i međunarodnim posmatračima kako bi verodostojno i na osnovu međunardnih standarda ocenili predstojeće izbore u Albaniji.

Povezani članci

Transportna zajednica Zapadnog Balkana čeka jedan potpis

EWB

EESC: Zapadni Balkan prioritet EU u narednim godinama

EWB

Samit zemalja regiona u Sarajevu zbog Hrvatske

EWB