fbpx
European Western Balkans
Evropa

EU preti prekidom preogovora o Bregzitu ako London ne plati

Zastava EU; Foto: Evropski parlament

LONDON – Evropska unija je upozorila da će sledeća faza pregovora o Bregzitu biti odložena za dva meseca, zato što Ujedinjeno Kraljevstvo odbija da radi sa Briselom na takozvanom “brakorazvodnom računu”, piše britanski Dejli telegraf.

List navodi da ima ekskluzivnu informaciju da je glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije izneo to upozorenje na privatnom sastanku sa ambasadorima EU u Briselu.

EU je saopštila da neće razgovarati o trgovini ili budućem odnosu Londona i Brisela sve dok se ne postigne “dovoljan napredak” po pitanju zaštite prava građana, granici sa Severnom Irskom i finansijskim pitanjima.

Prema prvobitnom planu Barnijea, EU bi na samitu u oktobru trebalo da iznese procenu o “dovoljnom napretku”, ali je evropskim ambasadorima sada rekao da je to malo verovatno.

Gruba procena EU je da Britanija duguje oko 60 milijardi evra nakon napuštanja EU po osnovu različitih pravnih obaveza koje je London prihvatio kao član EU.

Velika Britanija je pak uverena da će postići dovoljan pomak u pregovorima do oktobra kako bi mogli da razgovori o budućem odnosu Londona i Brisela mogli da uđu u novu fazu.

Povezani članci

Makron ubedljivom većinom izabran za predsednika Francuske

EWB

Koalicija ALDE-Makron protiv “Evrope nacija i slobode”

EWB

EU ostala najveći svetski donator razvojne pomoći

EWB