fbpx
European Western Balkans
Evropa

EU: Produžene ekonomske sankcije Rusiji

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Savet Evropske unije produžio je sankcije Rusiji za narednih šest meseci. Mere sankcija će se primenjivati na određene sektore ruske ekonomije.

Evropski savet je i 19. juna produžio mere sankcija Rusiji do 23. juna 2018. kao odgovor na nezakonito pripajanje Krima i Sevastopolja koje je sprovela Rusija. Ove mere se primenjuju na osobe iz EU i firme sa sedištem u EU, a oblasti koje su obuhvaćene sankcijama se odnose na područje Krima i Sevastopolja.

Mere sankcija su prvobitno usvojene 31. jula 2014. godine kao odgovor na rusku destabilizaciju Ukrajine. Mere pogađaju finansijski, energetski i odbrambeni sektor, ali i područje robe sa dvojnom namenom.

Ove sankcije tiču se ograničavanje pristupa primarnim i sekundarnim tržištima kapitala EU za pet velikih ruskih finansijskih institucija u većinskom državnom vlasništvu, kao i za velika ruska energetska preduzeća, ali i tri preduzeća iz sektora obrane. One se odnose i na uvođenje zabrane uvoza i izvoza u trgovini oružjem, uspostavljanje zabrane izvoza robe s dvojnom namenom za vojnu upotrebu ili za vojne krajnje korisnike u Rusiji.

Pored toga, mere se odnose i na ograničavanje pristupa Rusije određenim osetljivim tehnologijama i uslugama koje se mogu upotrebiti za proizvodnju i istraživanje nafte.

Pored mera koje su usmerene na ekonomiju, sankcije pogađaju i 150 osoba i 37 pravnih subjekata, i odnose se na zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine.

Povezani članci

Šta je ETIAS i da li to znači uvođenje viza?

EWB

Junker: Makron signal nade za Evropu

EWB

Soros se sastaje sa Timermansom, opozicija kritikuje zakon

EWB