fbpx
European Western Balkans
Evropa

EU: Produžene sankcije Rusiji

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropski savet je 19. juna produžio mere sankcija Rusiji do 23. juna 2018. kao odgovor na nezakonito pripajanje Krima i Sevastopolja koje je sprovela Rusija.

Mere se primenjuju na osobe iz EU i firme sa sedištem u EU. Oblasti koje su obuhvaćene sankcijama se odnose na područje Krima i Sevastopolja.

One obuhvataju zabrane u pogledu uvoza proizvoda koji potiču s Krima ili iz Sevastopolja u EU, ulaganja u Krim ili Sevastopolj, što znači da Evropljani ili firme iz EU ne mogu da kupuju nekretnine ili pravne subjekte na Krimu, ili da finansiraju krimske firme, kao i to da ne mogu da pružaju povezane usluge.

Što se tiče turističkih usluga na Krimu ili u Sevastopolju, to podrazumeva da evropski brodovi za kružna putovanja ne smeju pristajati u lukama na Krimskom poluostrvu, osim u hitnim slučajevima.

Izvoz i uvoz robe, takođe je predmet sankcija. On se odnosi na izvoz određene robe i tehnologije krimskim firmama ili za upotrebu na Krimu u sektorima transporta, telekomunikacija i energetike te opreme za razgledanje, istraživanje i proizvodnju nafte, gasa i mineralnih resursa.

Tehnička pomoć, brokerske usluge, građevinske ili inženjerske usluge povezane s infrastrukturom u tim sektorima takođe se ne smeju pružati.

Kako je navedeno u izjavi Visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku u ime EU od 17. marta 2017. godine, EU i dalje osuđuje nezakonito pripajanje Krima i Sevastopolja koje je sprovela Ruska Federacija, i EU ostaje potpunoj predana primeni svoje politike nepriznavanja.

Povezani članci

Kačinski: Upozorenje EK političko – EU da se ne meša

EWB

Orban očekuje reforme EU posle izbora u Nemačkoj

EWB

U Mađarskoj izglasane vanredne mere, uvedena vladavina dekretima

EWB