fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

EU radi na nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Evropska komisija; Foto: EU

BRISEL – EU radi na nastavku tehničkog dijaloga Beograda i Prištine. “Radimo da do novog sastanka dođe što je brže moguće, jer je to u interesu obe strane”, kažu u Briselu za Tanjug.

EU je još od prošle nedelje u stalnim kontaktima sa Beogradom i Prištinom kako bi se što pre nastavilo sa sastancima tehničkih timova koji su prekinuti 16. janura zbog ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

“Što se tiče EU, i jedna i druga strana su i dalje u obavezi koju su same preuzele, da učestvuju u dijalogu”, navode evropski diplomatski izvori.

Na konstataciju Tanjuga da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio da se “dijalog nastavlja ako se dođe do informacija ili rasvetli slučaj ubistva Olivera Ivanovića”, u diplomatskim izvorima u Briselu navode da je stav EU jasan i da se nije menjao.

“EU pozdravlja direktnu komunukaciju koju su telefonom imali predsednici Vučić i Tači i njihov dogovor da se dijalog nastavi i dalje normalizuju njihovi odnosi. Nastavak dijaloga po svim pitanjima od zajedničkog interesa je jedni put koji se može osigurati trajna stabilnost na Kosovu, u Srbiji i celoj Evropi”, izjavila je prošle nedelje portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić za Tanjug.

U Briselu naglašavaju da je poznato da će 2018. godina biti važna za evropske integracije celog regiona Zapadnog Balkna.

“Poznat je ”raspored” za ovu godinu i vremena nema za gubljenje”, kažu za Tanjug u izvorima bliskim Evropskoj komisiji.

U Briselu dodaju da se dijalog upravo zato mora nastaviti što je pre moguće, dok se radi na istrazi ubistva Olivera Ivanovića, gde su, kako navode u EU, uključeni istražni timovi obe strane, uz podršku i nagledanje evropske misije Euleks na Kosovu.

Povezani članci

Van der Belen: Albah, možda, ostavio pogrešan utisak

EWB

Stano: Briselski dijalog glavna platforma za Srbiju i Kosovo

FoNet

Šib: Nemačka snažno podržava dijalog Beograda i Prištine

EWB