fbpx
European Western Balkans
Društvo

EU: Rusija i Kina vode kampanju o COVID-19

Evropska služba za spoljne poslove EEAS; Foto: EEAS

BRISEL – Ruski i, u manjoj meri, kineski izvori bili su uključeni u širenje dezinformacija i teorija zavere o epidemiji koronavirusa usmerenih na javnost i okolinu EU, navodi se u izveštaju koji je objavilo Odeljenje Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) za strateške komunikacije i analizu informacija, sa ciljem da pruži kratak pregled trenutnih trendova i uvid u dezinformacijske aktivnosti povezane sa COVID-19.

U periodu obuhvaćenom izveštajem (od 2. do 22. aprila), potvrđeno je da prokremlinski izvori i ruski državni mediji i dalje vode koordiniranu kampanju s dvostrukim ciljem podrivanja EU i njenog odgovora na krizu, kao i i podsticanja konfuzije oko porekla i posledica po zdravlje COVID-19, navedeno je u izveštaju.

Dodaje se da izvori pod kontrolom države koji ciljaju publiku u EU, zemljama Istočnog partnerstva, Zapadnom Balkanu i regionu Bliskog istoka i severne Afrike, i dalje prikazuju EU i njene partnere kao neefikasne, podeljene i cinične u svom odgovoru na COVID-19 i kao takva, pandemija se kontinuirano predstavlja kao slabost demokratskih sistema da se efikasno nose sa krizom.

„Dezinformacije podržane od Kremlja o COVID-19 i dalje se šire na društvenim mrežama, čak i ako su u suprotnosti sa zvaničnim uputstvima SZO i politikom sadržaja na društvenim mrežama. Postoje i dokazi o koordiniranom pritisku zvaničnih kineskih izvora da se odbaci svaka krivica za izbijanje pandemije, ali i davanju publiciteta najavama i isporukama bilateralne pomoći, pri čemu ankete u pojedinim zemljama pokazuju da Kinu smatraju korisnijom u borbi protiv pandemije nego EU“, navodi se u izveštaju.

“Činjenično izveštavanje prisutno je i u Srbiji i BiH”

Što se tiče Zapadnog Balkana, činjenično izveštavanje je prisutno u Srbiji i BiH, uprkos snažnom prisustvu prokineskog i, u manjoj meri, proruskog narativa u Srbiji, navodi se u izveštaju. Autori izveštaja ocenjuju da će se negativni narativi o EU nastaviti na Zapadnom Balkanu, “iako je činjenično izveštavanje o dolasku pomoći EU delovalo kao protivteža negativnom narativu u regionu”.

“Stratkom” primećuje da su teorije zavere “naišle na plodno tle na Zapadnom Balkanu, gde su na društvenim mrežama i informativnim portalima širene dezinformacije da je 5G mreža uzročnik epidemije”.

“Stratkom” je radna grupa Evropske službe za spoljne poslove čiji posao je analiza i razotkrivanje propagande i lažnih vesti. Osnovana je odlukom Evropskog saveta donetom 2015, kako je navedeno, “radi boljeg reagovanja na dezinformacijsku kampanju Rusije i njenih posledica na zemlje članice EU i susedstvo, uključujući i Zapadni Balkan”.

Povezani članci

Tanji Miščević francuski orden za zasluge

Marina Zec

Izveštaj o ljudskim pravima u Srbiji za 2022: Nepovoljne društveno-političke okolnosti za ostvarivanje ljudskih prava

EWB

Benedikt: Pomoć EU namenjena građanima, a ne eliti

EWB