fbpx
European Western Balkans
Društvo

EU sa još 3,6 miliona evra finansira reformu javne uprave

Staničić, Ružić, Brnabić, Fabrici, Samardžić, Marković: Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Evropska unija izdvojiće u naredne tri godine 3,6 miliona evra za nastavak projekta reforme javne uprave u Srbiji, sa fokusom na upravljanje ljudskim resursima, najavio je danas šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Fabrici je na skupu posvećenom upravljanjem ljudskim resursima u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština, kome je prisustvovala i predsednica vlade Ana Brnabić, rekao da je strukturna reforma u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi najveće postignuće koje jedna zemlja može da ostvari na putu ka EU.

“Treba da budete transparentni i efikasni. Čestitam premijerki Brnabić što je stavila fokus na ovu sferu. Treba znati kako se troši novac, ali zaposleni u javnoj upravi treba da budu ljubazni i brižni prema svojim građanima”, rekao je Fabrici.

On je dodao se EU u martu 2016. godine uključila u projekat čiji je fokus na upravljanju ljudskim resursima kako bi se u javnoj upravi zapošljavalo prema zaslugama i bez mešanja političkih faktora.

“Imate opštine na koje možete da se ugledate. Opštine Pirot i Savski venac, na primer, uspešno se reformišu, Pančevo, takođe, ima dobar mehanizam rada, a opština Medveđa je uspostavila odlično multietničko okruženje”, naveo je Fabrici.

On je izrazio nadu da će u Srbiji uskoro biti usvojen Zakon o platama u javnom sektoru, kao i da će “EU pomno pratiti dešavanja u toj oblasti”.

Na otvaranju skupa, premijerka Ana Brnabić rekla je da ima velika očekivanja od Nacionalne akademije za javnu upravu, koja bi trebalo da bude uspostavljena sredinom sledeće godine.

Premijerka je rekla da je Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu upućen parlamentu i da će se naći na sednici 3. oktobra ističući da je rad na tom zakonu veliki korak za sve nas i da se na njegovo usvajanje čekalo više od deset godina.

Zahvalila je na podršci EU, Kancelariji Saveta Evrope, AmChamu, kao i SKGO koja se, kaže, već godinama bavi upravljanjem ljudskim resursima ističući važnost podrške lokalnih samouprava kako bi akademija bila uspešna i moderna i kako bi mogla da ostvari rezultat kome se nadamo.

Navela je da ta akademija treba da uključi sve lokalne samouprave kojima, kako kaže, nažalost upravljanje ljudskim resursima nikada nije bila tema i često je bila zanemarivana.

Cilj vlade je, kaže Brnabić, da Srbija ima profesionalnu, efikasnu i ljubaznu javnu upravu i na republičkom i na lokalnom nivou, i poručuje da su ljudski resursi naš najveći potencijal i snaga.

Za ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji je revolucionarna stvar za naše građane.

Ističe da efikasna i uslužna lokalna samouprava mora da bude standard, te naglašava da mu je drago što se govori o temi koja je suštinski važna za sve planove koje je postavilo njegovo Ministarstvo.

Direktor Generalnog direktorata za demokratiju Saveta Evrope Snežana Samardžić Marković rekla je da su građani Srbije najvažniji korisnik projekta reforme javne uprave.

“Bolje upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi vodi ka jednom cilju, a to je moderna, efikasna samouprava, odnosno ono što svi želimo- servis građana Srbije”, rekla je Samardžić.

Generalni sekretar SKGO Ðorđe Staničić izrazio je zadovoljstvo brzinom sprovođenja projekta i najavama da će biti nastavljen.

Staničić kaže da su decenije za nama stvarale lošu sliku o zaposlenima u lokalnim samoupravama koju je teško promeniti, ali i da je projekat alat u ispunjavanju postavljenog cilja.

Naveo je da su u Mreži SKGO za ljudske resurse ljudi iz 170 opština i gradova u Srbiji, te da je na projektu angažovan jedan broj eksperata koji mogu da pruže mnogo znanja zaposlenima u lokalnim samoupravama.

Današnji sastanak mreže SKGO za upravljanje ljudskim resursima u lokalnim samoupravama održan je u okviru projekta “Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi” koji se sprovodi u saradnji Kancelarije Saveta Evrope, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i SKGO, uz finansijsku podršku EU i Saveta Evrope.

Povezani članci

Miščević, Dragojlović: Važno učešće civilnog društva u procesu pristupanja Srbije EU

Marina Zec

Koalicija 27: Životna sredina postaje tema broj jedan u Srbiji

EWB

Proslava 30 godina postojanja programa Erazmus u EU info centru

EWB