fbpx
European Western Balkans
Region

EU, SAD, OEBS, NATO: Vlasti nisu sprečile napad na makedonski parlament

Zgrada Sobranja Makedonije; Foto: Wikimedia Commons / Stefan Didam

SKOPLJE – Šefovi Delegacije EU, ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Misija OEBS-a i Kancelarija za vezu NATO u Skoplju najoštrije su osudili organizovani napad na makedonski parlament izveden 27. aprila.

U zajedničkom saopštenju, oni su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog toga što vlasti nisu uspele da spreče napad i obezbede neophodnu sigurnost članovima parlamenta i prisutnim novinarima.

Napad na državnu instituciju koja predstavlja srž demokratije je napad na samu demokratiju, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu američke Ambasade u Skoplju.

“Očekujemo da će ti zločini biti brzo istraženi, a organizatori i počinioci napada izvedeni pred lice pravde, kao i da će sudovi nezavisno delovati”, stoji u saopštenju.

Očekujemo, takođe, da će državne institucije veoma brzo izvući neophodne pouke i preduzeti odgovarajuće akcije, navodi se u zajedničkom saopštenju šefova Delegacije EU, ambasade SAD, Misije OEBS i Kancelarije za vezu NATO u Skoplju.

Pozivamo sve aktere da se ponašaju odgovorno i da doprinesu mirnom demokratskom procesu kome mora biti omogućeno da teče svojim tokom, navedeno je u saopštenju.

Pozivamo sve građane da se uzdrže, izbegavaju provokacije i ostanu mirni, stoji u saopštenju, u kome se ističe da nasilje ne predstavlja put napretka za zemlju i njeno društvo.

Povezani članci

Junker u zvaničnoj poseti Zapadnom Balkanu, sutra u Beogradu

EWB

Mogerini: Verujem da će se dijalog uskoro nastaviti

EWB

Tači: Vojska Kosova se formira, niko ne može da stavi veto

EWB