fbpx
European Western Balkans
Saobraćaj i telekomunikacije

EU sanira tri klizišta u Mionici

Gradilište; Foto: Pixabay

MIONICA – Sanacija tri klizišta na državnom putu IIa reda koji povezuje Mionicu i Divčibare biće završena do kraja juna 2017. godine, zahvaljujući sredstvima Evropske unije koja su obezbeđena kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS, radovi vredni 200.000 evra počeli su u oktobru 2016. i obuhvataju izgradnju potpornih zidova koji će zajedno sa drenažnim kanalima zaštititi saobraćajnicu u slučaju obilnih padavina i povećanja nivoa podzemnih voda.

Nakon završetka obnove, pritisak tla biće smanjen, a kosina puta stabilizovana i zaštićena u slučaju budućih erozivnih procesa, što će doprineti smanjenju rizika od formiranja klizišta u opštini Mionica.

“Zahvaljujući sredstvima Evropske unije uspećemo da dugoročno rešimo problem klizišta, pa dalja ulaganja na tom planu neće biti potrebna. Vozila će se nakon završetka radova kretati bez ikakvih smetnji na putu, a bezbednost saobraćaja biće na potrebnom nivou”, rekao je Mile Zlatković, glavni inženjer za klizišta i potporne konstrukcije u Javnom preduzeću “Putevi Srbije”.

Tokom obilnih padavina maja 2014. godine došlo je do aktiviranja klizišta, što je ugrozilo bezbednost na putu, vodosnabdevanje stanovništva i nekoliko stambenih objekata.

Zahvaljujući reakciji Javnog preduzeća “Putevi Srbije” šteta je privremeno sanirana, a odvijanje saobraćaja sa naizmeničnim propuštanjem vozila omogućeno.

Radovi na sanaciji klizišta izvode se u okviru projekta rekonstrukcije putnih objekata oštećenih u poplavama koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge, a finansira EU sa 10,49 miliona evra u cilju unapređenja sistema zaštite od poplava.

Do kraja 2017. godine, 44 klizišta biće sanirano, a devet mostova rekonstruisano i pet izgrađeno.

Ukupna pomoć Evropske unije u obnovi od posledica poplava i jačanja preventivne infrastrukture iznosi 162 miliona evra, a sredstva su obezbeđena kroz pretpristupne fondove IPA 2012 i 2014, i Fond solidarnosti.

Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 102 miliona evra, finansira EU iz pretpristupnih fondova IPA 2012 i 2014.

Sredstva su namenjena izgradnji i obnovi kuća, rekonstrukciji javnih ustanova, puteva, klizišta i javne infrastrukture, obnovi privrede i poljoprivredne proizvodnje, kao i infrastrukture za sprečavanje i zaštitu od poplava u 57 opština koje su najviše pogođene poplavama.

Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP, ASB i Danski savet za izbeglice (DRC), Austrijska agencija za razvoj (ADA) i Svetska banka (SB) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima.

Povezani članci

Potpisan sporazum o Stalnom sekreterijatu Transportne zajednice Jugoistočne Evrope

EWB

Han posetio Srbiju, sa Vučićem otvorio most u Novom Sadu

EWB

Transportna zajednica za bolju povezanost regiona

EWB