fbpx
European Western Balkans
Politika

EU: Srbija mora da poštuje slobodu medija

BRISEL – Evropska unija nastaviće da prati poštovanje slobode izražavanja tokom pregovora o pristupu Srbije u EU, rečeno je u pres službi EU BIRN-u, piše Danas.

„Napadi na integritet novinara koji ometaju njihov profesionalni rad narušavaju slobodu medija kao važnu vrednost u EU“, navodi se u saopštenju EU, nakon što je BIRN ukazao na slučaj gašenja Vranjskih novina, zbog čega je njihov osnivač otpočeo štrajk glađu.

Danas navodi i da je u odgovoru iz EU objašnjeno da je sloboda izražavanja važna vrednost Unije, koju zemlja, kao kandidat za članstvo, mora da poštuje.

„Sloboda govora je jedna od osnovnih vrednosti EU i jedan od ključnih elemenata integracionog procesa Srbije u EU. Napadi na integritet novinara koji ometaju njihov profesionalni rad narušavaju slobodu medija kao važnu vrednost EU“, navodi se u saopštenju EU.

Takođe, EU ističe da raspodela novca za finansiranje medijskog sadržaja koji je u interesu javnosti treba da bude fer, transparentna, nepristrasna i otvore za sve pod istim uslovima.

„Nezavisni, raznorodni i snažni mediji kamen su temeljac svakog demokratskog društva, i uloga slobodnih medija je da vladu poziva na odgovornost i promoviše dobro upravljanje i transparentnost“, navodi se.

Pored BIRN-a, na stanje slobode medija nakon gašenja Vranjskih, Uniji je ukazao i predsednik Demokratske stranke, Dragan Šutanovac.

Šutanovac kaže za Danas da EU pažljivo prati situaciju u Srbiji i razumeju da u oblasti slobode medija postoji problem.

„Jasno je i EU da su u Srbiji ugrožene reforme već pola decenije. Dovoljan dokaz toga je da je nakon skoro šest godina otvoreno 10 poglavlja od 35, dakle manje od trećine“, kaže Šutanovac za Danas i dodaje da zamor od proširenja možemo da rešimo samo ubrzanim reformama.

Povezani članci

Evropski parlament šalje Delegaciju za posmatranje izbora u Srbiju

EWB

Pismo poslanika Evropskog parlamenta: Način na koji je održan Europrajd nije u skladu sa obavezama Srbije

EWB

Evropski parlament raspravljao o napadu u Banjskoj, pojedini poslanici predlažu zamrzavanje EU fondova za Srbiju

EWB