fbpx
European Western Balkans
IPA

EU i Srbija potpisali paket pristupne pomoći od preko 97 miliona evra

Jadranka Joksimovič i Johanes Han; Foto: Tanjug/Zoran Čolić

BEOGRAD – Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i komesar za pristupne pregovore Johanes Han potpisali su danas u Briselu deo Instrumenta pretpristupne pomoći za 2017. godinu u iznosu od preko 97 miliona evra.

Novac će biti iskorišćen u oblasti energetike i zaštite živote sredine, kao i za učešće u EU programima (Cosme, Horizont 2020, Erazmus+) poručili su Joksimović i Han.

Minisatraka Joksimović je prilikom potpisivanja dela IPA za 2017. naglasila da će tih 97 milona evra biti namenjeni za važne razvojne projekte i održivi razvoj Srbije.

”Najznačajniji deo ovog paketa od 49,6 miliona evra je namenjeno za finansiranje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske. To je jedan od najznačajnih projekta koji bi trebalo da podrži energetsku diversifikaciju u Srbiji, stabilnost u snabdevanju i jačanje gasne infrastrukture. To je od izuetnog značaja za građane Srbije”, poručila je Joksimović.

Drugi deo stredstava od preko 28 miliona evra odnosi se na projetke u oblasti životne sredine i biće usmereren za upravljanje otpadnim vodama u Brusu i Blacu, za sistem za previčišćavanje otpadnih voda u Kraljevu, kao i na brojne projekte iz oblasti životne sredine, (separacije otpada) za 19 otpština u Srbiji.

”To su izuzetno važne stvari koje građanima na lokalu predočavaju šta znači proces evropskih iintegracija i zašto je on najbolja podrška našem razvojnom procesu”, kaže Joksimović.

Povezani članci

Borelj: Zapadni Balkan će dobiti novac koji mu je namenjen

EWB

EU pomoć teže zapošljivim grupama

EWB

Vlada: EU odobrila prenamenu 94 miliona evra iz IPA fondova

EWB