fbpx
European Western Balkans
Društvo

EU i Srbija u zajedničkoj borbi protiv diskriminacije

Brankica Janković; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Završen je tvining projekat “Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija na diskriminaciju”, koji je sa 1,2 miliona evra finansirala EU i Srbija sa 60.000 evra.

Projekat je doprineo osnaživanju postojećih kapaciteta Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

“Tokom dve godine, koliko je trajao projekat sproveli smo 18 aktivnosti, a oko 40 eksperata EU je sarađivalo na njima”, pojasnila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Kancelariji je pružena pomoć za sprovođenje Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina kao i praćenja primene preporuka mehanizama EU za ljudska prava.

Formulisane su preporuke za izradu Strategije za prevenciju i zaštitu od diskriminacije.

“Obuku u domenu anti diskriminacije prošli su predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, policije, Pravosudne akademije”, naglasila je Paunović.

Institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti kroz projekat povećala je vidljivost na lokalnom nivou sa ciljem da se omogući pristup pravnoj zaštiti svim osobama koje su bole žrtve diskriminacije.

“Radili smo na jačanju kapaciteta zaposlenih, ali i na jačanju baze podataka. Zaposleni su prošli kroz intenzivne treninge”, rekla je poverenica Brankica Janković na završnom skupu.

Kako je naglasila u okviru projekta sprovedeno je istraživanje “Odnos građana i građanki prema diskriminaciji”, koje je pokazalo da postoje pozitivni pomaci u društvu.

“U okviru projekta urađen je i Kodeks ravnopravnosti. Diskriminacija na tržištu rada je posebno prisutna, a kodeks predstavlja našu želju da zaštitimo sve od diskriminacije”, pojasnila je ona.

Projekat su realizovali bečki institut za ljudska prava “Ludvig Bolcman” i slovenački republički Ured za narodnosti koji su svoja iskustva i znanja o različitim sistemima zaštite ljudskih prava i zaštite ravnopravnosti u zemljama EU podelili sa partnerima u Srbiji.

Četrdesetak eksperata iz zemalja članica EU su sarađivali sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava i Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti.

Povezani članci

Od Malte do Estonije – šta nam donosi novo predsedavanje EU?

EWB

ISAC: Bez većih poboljšanja u usklađivanju Srbije sa merama i politikama EU tokom 2019. godine

EWB

Fabrici: EU podržava napore Srbije u oblasti pravosuđa

EWB