fbpx
European Western Balkans
Politika

EU: Status Centra da bude u duhu evropskih obaveza Srbije

Zastava EU; Foto: Evropska unija

BRISEL – EU ponavlja da je neophodno osigurati da Srpsko-ruski humanitrani centar u Nišu bude u potpunosti u skladu sa članstvom Srbije u EU Mehanizmu civilne zaštite, ali i u skladu sa “obavezama u duhu EU pristupnih procesa”.

Povodom izjava pojedinih srpskih zvaničnika koji ponovo zagovaraju rešavanje statusa osoblja srpsko-ruskog humanitarnog centra, u Evropskoj uniji kažu da je njihov stav po tom pitanju nepromenjen.

“Važno je da se osigura da Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu bude u potpunom skladu sa učešećem Srbije u EU Mehanizmu civilne zaštite, gde je Srbija član, ali i u skladu sa njenim širim obavezama koje proističi iz duha pristupnih pregovora sa EU”, rečeno je Tanjugu.

Zvaničnik EU napominje da EU ima uveravanja dobijena od srpskih vlasti da Centru u Nišu neće biti dodeljena vojna funkcija niti će biti korišćen kao sredstvo za regionalnu koordinaciju, što bi, stav je EU, bilo u suprotnosti sa EU Mehanizmom civilne zaštite.

U Briselu podsećaju da je Srbija član EU Mehnaizma civilne zaštite koji služi za saradnju i koordnaciju nacionalnih predstavnika civilne zaštite u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa u Evropi i šire. Mehanizam obuhvata 28 zemlja članica EU, uključujući Island, Norvešku, Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju i Tursku.

Vlada Srbije bi prema nekim najavama trebalo da do juna donese odluku o statusu Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, a srpska premijerka Ana Brnabić rekla je da će ta odluka biti u skladu sa interesima Srbije, podsetivši da je centar veoma važan za Srbiju, koja mu duguje zahvalnost za dosadašnju pomoć u poplavama i gašenju požara.

Povezani članci

U Srbiji primećeni napori da se Kina prikaže kao glavni izvor podrške tokom pandemije

EWB

Joksimović: Srbija ima dodatne argumente za skeptične države članice, zaslužujemo oba klastera

EWB

Crna Gora i Srbija bi trebalo da budu spremne za članstvo do 2025.

EWB