fbpx
European Western Balkans
Politika

EU: Učešće Srbije ključno za samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji

Berlemon - zgrada Evropske komisije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće u ponedeljak 16. aprila u Luksemburgu o Zapadnom Balkanu i pripremama za samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji.

”Prisustvo Srbije je ključno za ovaj samit”, kažu u Savetu EU za Tanjug.

Savet EU, odnosno 28 ministra spoljnih poslova zemalja članica EU, tokom sastanka će razmotriti stanje na Zapadnom Balkanu i nastaviti pripreme za samit EU – Zapadni Balkan, koji se 17. maja održava u Sofiji.

U Savetu je posebno naglašeno da je ”pristustvo Srbije ključno za ovaj dođaj”.

Dodaje se da se samit u Sofiji možda neće direktno baviti dijalogom koji se vodi između Beograda i Prištine, ali da će insistiranje na dobrosusedskim odnosima i saradnji u regionu svakako dati ”direktnu podršku dijalogu”.

Na pitanje da li je lista učesnika samita u Sofiji potvrđena i da li u Briselu imaju potvrde bilo o dolasku ili bojkotu samita od strane Španije, Rumunije i Kipra, u Savetu kažu da su pozivnice poslate, da odgovori i dalje stižu i da se još ne zna konačan spisak učesnika.

”Važno je da na samitu u Sofiji učestvuju svih 28 zemalja članica, kao i svih 6 partnera sa Zapadnog Balkana. Suštinski je važno da postoji opšta saglasnost, ne samo zbog obaveza koje preuzimaju partneri sa Zapadnog Balkana, već i zbog jedinstvene podrške svih 28 zemlja članica”, navode diplomatski izvori u Savetu.

U Briselu se naglašava da je samit u Sofiji ključan događaj, ne u smislu procesa proširenja, već kada govorimo o političkoj i regionalnoj saradnji, kao i saradnji EU i regiona u oblasti bezbednosti, a što podrazumeva borbu protiv terorizma, radikalizma, hibridnih pretnji, kao i usklađivanje regiona sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

U Savetu kažu da su odnosi sa Zapadnim Balkanom prioritet, kako EU, tako i visoke predstavnice Federike Mogerini, koja će predsedavati sastankom šefova diplomatije evropske 28-rice 16. aprila u Luksemburgu.

”Visoka predstavnica Federika Mogerini podržava svih šest partnera sa Zapadnog Balkana kako bi napredovali na putu ka EU. Ona će se već sledeće nedelje naći u poseti regionu i poručiti da želi napredak svih šest partnera na svim poljima njihovog puta ka EU”, napominju u Savetu.

Diplomatski izvori u Briselu kažu za Tanjug da će šefica EU diplomatije tokom svoje balkanske turneje posetiti Tiranu, Podgoricu, Beograd i Skoplje.

U Beogradu bi trebalo da boravi 19. aprila.

Povezani članci

Shinas: Nova Komisija će morati da se bavi Zapadnim Balkanom

EWB

Svečano otvaranje Evropske nedelje ponosa sledeće nedelje

EWB

Ejhorst: Brisel Srbiju vidi kao stub stabilnosti na Balkanu

EWB