fbpx
European Western Balkans
Društvo

EU ulaže 1,5 miliona evra za razvoj istraživačkog novinarstva

Mediji; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici otvorio je danas radionicu o istraživačkom novinarstvu za novinare javnih servisa regiona u prostorijama Radio-Televizije Srbije. Kako prenosi Euractiv, EU će u ovaj dvogodišnji projekat uložiti 1,5 miliona evra.

Cilj projekta je profesionalni razvoj javnih servisa na Zapadnom Balaknu kako bi se podstakla produkcija pluralističkog, nezavisnog i verodostojnog programskog sadržaja. Glavni instruktor biće Nils Hanson sa Švedske televizije SVT.

Projekat sprovodi Međunarodna federacija novinara sa Evropskom radiodifuznom unjom, Evropskom federacijom novinara, Austrijskim javnim emiterom, BIRN i Kancelarijom evroazijske razmene vesti za jugoistočnu Evropu.

Otvarajući radionicu na kojoj će učestvovati 14 novinara iz sedam zemalja regiona, Fabrici je podsetio da je EU od 2000. godine za slične projekte RTS-a i Radio-Televizije Vojvodine izdvojila 5,4 miliona evra.

Ističući značaj javnih servisa u regionu, naglasio je i potrebu da njihov sadržaj bude još kvalitetniji.

Učesnicima se takođe obratila i Ana Petruševa iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN), koja je izjavila da mediji u regionu sve češće upadaju u zamku tabloidizacije i sve manje rade za javni interes.

Povezani članci

Flesenkemper: Izazovi sa funkcionisanjem demokratskih institucija u Srbiji evoluirali

EWB

Dve decenije od 5. oktobra, pitanje da li je Srbija uopšte i dalje demokratija

EWB

Stanje demokratije u Srbiji: Nastavljene zabrinjavajuće tendencije i u 2022. godini

EWB