fbpx
European Western Balkans
Politika

EU upozorila Beograd i Prištinu zbog premeštanja ambasada u Jerusalim

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano rekao je da su otvaranja kosovske ambasade u Jerusalimu i preseljenja srpske ambasade u taj grad bilateralne obaveze strana, ali da EU ima jasan stav u vezi sa Jerusalimom i da u ovom gradu ne postoji ambasada nijedne zemlje EU i nema delegacije EU, prenosi FoNet.

“Što se tiče ambasada, to je njihovo bilateralno opredeljenje. Mogu samo da kažem da je stav EU o kretanju ambasada u Jerusalimu poznat i nije se promenio. Ne postoji zemlja EU koje imaju ambasade u Jerusalimu i tamo ne postoji delegacija EU. To je u skladu sa Rezolucijom UN”, istakao je Stano.

On je dodao da je EU ponovila svoju posvećenost rešenju dve države.

“Dijalogom se mora naći način za rešavanje statusa Jerusalima kao glavnog grada dve države, Izraela i Palestine. Budući da je Kosovu i Srbiji pripritet integracija u EU očekuje se da i jedni i drugi deluju u skladu sa ovom opredeljenošću”, rekao je Stano na konferenciji za novinare, piše Koha.

Koha navodi da je na sastanku u Vašingtonu, u okviru sporazuma, Izraelu obećano priznanje Kosova pod uslovom da otvori ambasadu u Jerusalimu, dok je Srbija obećala da će svoju ambasadu preseliti iz Tel Aviva u Jerusalim sledeće godine.

Stano je istakao da za gotovo dvogodišnju suspenziju dijaloga između Kosova i Srbije nije kriva EU već akteri.

“Dijalog sa EU traje od 2011. godine, za to vreme postignuto je 16 zajedničkih sporazuma. Značajan napredak postignut je za narod Kosova i Srbije. Dogovoren je protok robe, ljudi, integracije srpskih policajaca, sudija i tužilaca u kosovski sistem. Razlog za zastoje nije u EU, jer je EU spremna da pomogne kada su ključni akteri spremni za napredak”, rekao je on.

Budućnost EU, napomenuo je, može se postići samo ovim dijalogom i da je proces u toku.

“Ključni proces je dijalog uz pomoć EU. Oba aktera su zainteresovana za napredak. Vidimo da postoji interes za napredak”, rekao je on.

Dodao je da EU ne komentariše to što će Izrael priznati Kosovo, jer je to stvar tih država.

“Povodom pitanja kada će Kosovu biti dozvoljeno da se prijavi za članstvo u EU, moram da podsetim da postoji pet zemalja koje ne priznaju u EU. Kosovo nije u mogućnosti da se prijavi u ovoj situaciji”, rekao je Stano i istakao da EU godinama vrlo intenzivno radi sa Kosovom, narodom i predstavnicima Kosova, da bi im se pomoglo da napreduju na putu ka evropskim integracijama, tako da će jednog dana biti moguće podneti zahtev za integraciju u EU.

Prema njegovim rečima, to je jedan od ciljeva dijaloga.

“Bez normalizacije odnosa nijedna strana ne može ući u Evropsku uniju. Podstičem vas da na ove stvari gledate korak po korak, a ne kao na penjanje stepenicama. Kako Kosovo pet država ne priznaje kao državu, EU u tome ima neutralan status. Ne možemo preduzeti korake sa Kosovom kao što bismo to učinili sa drugim zemljama koje priznaje 27 članica EU”, zaključio je Stano.

Povezani članci

Oštar izveštaj Evropske komisije: Prvi put zabeleženo nazadovanje

EWB

Socijalne usluge uz podršku Evropske unije

EWB

[BSF] Stefanov: Nije stvar poglavlja, bitno je da građani imaju koristi

EWB