fbpx
European Western Balkans
Region

EU: Uslovno otvaranje pregovora za Makedoniju i Albaniju 2019

Albanija; Foto: Pixabay

LUKSEMBURG – Savet EU je posle duge rasprave postigao jedinstvo u vezi s napretkom Makedonije i Albanije na putu evrointegracija, a u zaključcima Saveta navodi se da će Skoplje i Tirana moći da otvore pristupne pregovore u junu 2019. godine ukoliko ispune određene uslove.

Savet ministra EU saglasio se da pozitivno odgovori na napredak koji je Makedonija postila na putu evrointegracija, a u zaključcima Savet kaže da je “utvrdio put za otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem u junu 2019. godine”.

Odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Makedonijom je uslovljena završetkom nacionalnih parlamentarnih procedurau zemljma članicama kao i potvrdom od strane Evropskog saveta, a sve u zavisnosti oddaljeg napretka koji Makedonija ostvari.

“Savet naglašava da će procena napretka zavisiti o opipljivih i održivih rezultata posebno u oblastima reforme pravosuđa i proaktivnih istraga, procesuiranja i presuda u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala uključujći i predmete visokog progila, reforme bezbednosnih i obaveštajnih službi i javne administracije”, navodi se u zaključcima.

Kada je Albanija u pitanju, Savet se saglasio da postavi put za otvaranje pristupnih pregovora u junu 2019. godine.

“Savet naglašava da je neophodno da Albanija konsoliduje napredak u oblasti reforme pravosuđa, da pruži opipljive rezultate u borbi protiv korupcije na svim nivoima i u borbi protiv organizovanog kriminala posebno kada je reč o uzgajanju i prodaji narkotika kao i da održi i produbi trenutni reformski momentum”, navodi se u tekstu zaključaka Saveta EU o Albaniji.

Konsenzusom u vezi sa zaključcima o Makedoniji i Albaniji Savet EU je praktično usvojio i paket zaključaka o proširenju koji se odnosi na sve zemlje Zapadnog Balkana.

Povezani članci

Junker: Granični spor Hrvatske i Slovenije utiče na EU

EWB

EU ne razmatra uvođenje sankcija Dodiku

EWB

Mogerini sutra s premijerima Zapadnog Balkana

EWB