fbpx
European Western Balkans
Društvo

EU uspešno uložila 4 miliona evra za unapređenje efikasnosti pravosuđa

BEOGRAD – Evropska unija (EU) je izdvojila četiri miliona evra za sprovođenje projekta “Unapređenje efikasnosti pravosuđa”, zahvaljujući kojem je od februara prošle godine broj starih predmeta u 30 osnovnih sudova u Srbiji smanjen za više od 765.000, rečeno je danas na završnoj konferenciji tog projekta.

Šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici je izjavio da je projekat ostvario neverovatne rezultate i da se razgovara o novom, koji će vredeti 3,5 miliona evra.

Fabrici je izneo podatak da je EU od 2006. godine izdvojila 93 miliona evra za unapređenje oblasti vladavine prava u Srbiji. Kako bi vladavina prava funkcionisala, vlasti Srbije se trude da u toj oblasti sprovedu reforme, koje nisu lake, rekao je Fabrici.

Tokom skoro dve godine trajanja projekta, pravosudnim institucijama je pružena pomoć u oblastima ujednačavanja sudske prakse, pojednostavljivanja administrativnih procedura u sudovima i tužilaštvima, ravnomerne raspodele predmeta među sudijama.

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović je izjavila da će elektronska razmena podataka eliminisati potrebu da se informacije razmenjuju na papiru. Time će se ne samo skratiti trajanje sudskih postupaka, već i uštedeti značajna sredstva koja su odlazila na poštanske takse, rekla je Nela Kuburović.

Ona je navela da je tokom dvogodišnjeg projekta u 20 sudova ispravljeno više od 130.000 netačnih i nepotpunih podataka.

Povezani članci

Evropski izbori i budućnost EU: Jača desnica, mejnstrim partije zadržavaju većinu

EWB

Rumunija preuzima predsedavanje Savetu – kakvi su izgledi za proširenje Unije koja se bavi sobom?

EWB

I ako reši pitanje Kosova, Srbiju će sačekati problemi demokratije

Aleksandar Ivković