fbpx
European Western Balkans
Evropa

EU i Velika Britanija počinju novu fazu pregovora o Bregzitu

Zastava Velike Britanije; Foto: Evropski pokret u Srbiji

BRISEL – Evropska komisija saopštila je jutros da su Velika Britanija i Evropska unija postigle dovoljan napredak u pregovorima o uslovima Bregzita kako bi moglo da se pređe na sledeću fazu razgovora o tranzicionom periodu i budućim trgovinskim odnosima.

Navodi se da je Evropska komisija preporučila Evropskom savetu da u skladu sa Članom 50 Lisabonskog sporazuma zaključi da je postignut dovoljan napredak i da je sada na Evropskom savetu da 15. decembra odluči o tome da li će se preći u drugu fazu pregovora.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sastaće se danas u Briselu sa britanskom premijerkom Terezom Mej posle čega će se obratiti medijima, a iz kabineta predsednika Evropske komisije upućena je poruka koja ukazuje da je postignut dogovor o Bregzitu.

Prethodno je glavni savetnik Žan-Kloda Junkera, Martin Selmajr, na Tviter postavio fotografiju belog dima, signala koji se u Vatikanu koristi kako bi se vernicima objavilo da je izabran novi papa.

Junker, Selmajr i glavni EU pregovarač za Bregzit Mišel Barnije imali su jutros radni doručak sa britanskom premijerkom Mej.

I Arlin Foster, predsednica severnoirske Demokratske unionističke partije (DUP) koja podržava vladu Mejove, izjavila je za “Foks njuz” da je Velika Britanija načinila značajne promene u tekstu sporazuma o izlasku iz EU koji je predložila Uniji.

Tusk: Predložiću početak pregovora o tranzicionom periodu

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk izjavio je danas da će zemljama članicama EU predložiti početak pregovora o tranzicionom periodu sa Velikom Britnanijom i razgovore o budućim odnosima sa Londonom.

On je naglasio da EU želi da čuje “sa više jasnoće” kako Velika Britanija vidi njihove buduće odnose pošto napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju.

Predsednik Evropskog Saveta kaže da prvo treba početi sa pregovorima o tranzicionom periodu.

Velika Britanija je zatražila da period njenog ostanka u jednistvenoj trgovinskoj i carinskoj uniji sa EU traje još dve godine po izlasku iz EU.

“Predlažem da tokom tog perioda Velika Britanija poštuje EU zakone, uključujući i nove zakone, budžetske obaveze i pravni nadzor. U tom periodu odluke u EU bi se donosile na nivou 27 država članica, dakle bez Velike Britanije”, izjavio je Donald Tusk.

On je naglasio da je “razvod težak, ali razvod i uspostavljanje novih odnosa je još teže”.

“Od referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU prošlo je godinu i po dana i mnogo je vremena posvećeno jednostavnijem delu posla. Sada za pregovore o tranzicionom sporazumu i okviru za naše buduće odnose imamo de facto manje od godinu dana”, zaključio je predsednik Evropskog saveta.

Reakcije iz Velike Britanije i Irske na dogovor o Bregzitu

Britanski ministar zadužen za Bregzit Dejvid Dejvis poručio je da je Velika Britanija danas načinila veliki korak napred u ispunjavanju planiranog izlaska iz EU, dok iz raznih delova Ujedinjenog Kraljevstva i Irske stižu različite reakcije na odluku Evropske komisije da preporuči prelazak na drugu fazu pregovora sa Londonom o Bregzitu.

“Danas je načinjen veliki korak u ispunjavanju Bregzita. Bilo je dosta posla, ali mi je drago što je EK sada preporučila da je postignut dovoljan napredak”, naveo je Dejvis na Tviteru.

Jedan od vođa referendumske kampanje za Bregzit i bivši predsednik Partije za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva Najdžel Faraž reagovao je takođe na Tviteru poručivši da je Britanija sada spremna da “pređe na narednu fazu ponižavanja” nakon što je premijerka Tereza Mej postigla dogovor u Briselu i uslovima britanskog “razvoda” od EU.

“Dogovor u Briselu je dobra vest za gospođu Mej pošto sada možemo da pređemo na narednu fazu ponižavanja”, tvitovao je Faraž.

Britanski ministar finansija Filip Hamond putem ove društvene mreže izrazio je “oduševljenje” odlukom Evropske komisije da se pređe u drugu fazu pregovora sa Londonom koja će biti usredsređena na trgovinske odnose.

“Pozitivan korak”, napisao je na Tviteru Hamond.

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon takođe je poručila da “ako se Bregzit događa”, dodajući da se “nadala da neće”, onda je “jedina razumna opcija ostati deo jedinstvenog tržišta i carinske unije”.

Severnoirska Demokratska unionistička partija, koja podržava vladu Mejove u britanskom parlamentu, saopštila je da veruje da je “ostalo i dalje puno posla da bi se dokument poboljšao”, preneo je Rojters.

Ministar spoljnih poslova Republike Irske Sajmon Kovni izjavio je za tamošnju državnu televiziju RTE da dogovor o Bregzitu koji se tiče irske granice osiguravajući Severnoj Irskoj da će ostati povezana sa carinskom unijom i jedinstvenim tržištem EU “postavlja osnovu” za ono što je moguće ostvariti u pregovorima o trgovinskim odnosima nakon izlaska Britanije iz Unije.

Povezani članci

Postignut novi sporazum o Bregzitu, neizvesna ratifikacija u Parlamentu UK

EWB

EU pokreće pravni postupak protiv Britanije zbog kršenja sporazuma o Bregzitu

EWB

Hrvatska zbog koronavirusa aktivirala mehanizam zajedničkog odgovora EU

EWB