Ikonen je sa studentima razgovarao o ekonomiji, poziciji Finske u EU i načinu na koji EU pomaže državama članicama da se takmiče na tržištu.

On je naveo da je Finska zemlja inovacija u kojoj je obrazovanje ključ uspeha. Mladi u Finskoj od srednje škole uče ekonomiju i preduzetništvo a država pomaže startap kompanije koje mnogo doprinose kulturi inovacija.

Ikonen je dodao da je Finska druga zemlja u Evropi, a peta u svetu po indeksu sreće stanovništva.

Govoreći o spoljnoj politici Ikonen je rekao da se u pregovorima o Bregzitu Finska zalaže za rešenje koje će odgovarati i EU i Britaniji, ali da tek treba usaglasiti pregovaračku platformu EU.

On je rekao da Finska ne razmišlja o učlanjenju u NATO i da za takvu odluku ne postoji većina u Finskoj, ali je dodao da je Finska članica Partnerstva za mir koja ima svoju jaku vojsku i da je oko 50.000 finskih vojnika angažovano u mirovnim misijama UN u svetu.

Zamenica ambasadora Paivi Alatalo rekla je da je Finska imala velike koristi od učlanjenja u EU 1995. i da je integracija posebno važna za male zemlje jer im daje glas u bitnim pitanjima i dodala da Srbija ima podršku Finske u evropskim integracijama i da može da računa na pomoć.

Ekonomski savetnik ambasade Igor Madžarević rekao je da je Finska veoma zahtevno tržište ali da ima mesta za srpske proizvode, posebno prehrambene.

Madžarević je rekao da ima prostora za finske investicije u Srbiji, ali su se svi učesnici rasprave saglasili da Finci imaju nultu toleranciju za korupciju i da kompanije napuštaju neko područje čim se prvi put sretnu sa takvom praksom.