fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

EU za hitnu primenu dogovora o ZSO, paralelno rad na sporazum

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL – Beograd i Priština treba da vode jedan dijalog o normalizaciji odnosa, u okviru koga bez odlaganja treba primeniti dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština. Paralelno je počeo rad na novoj fazi dijaloga, potrebnoj za rad na pravno obavezujućem sporazumu, izjavila je danas Tanjugu portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

Ona kaže da EU očekuje da se dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština primeni bez odlaganja.

“Mi smo vrlo jasni kada kažemo da je puna primena postignutih dogovora u dijalogu hitno potrebna”, izjavila je Kocijančič.

Portparolka Evropske komisije je, na pitanje Tanjuga o mogućem povezivanju primene dogovora o formiranju ZSO i postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, poručila da je sporazum o ZSO “dogovoren još pre par godina” i da postoji vremenski rok od četiri meseca za izradu statuta, na kome se, napominje, trenutno radi.

“To podrazumeva dogovor o ZSO, kao i druge dogovore, kao što je onaj o energetici”, navela je Kocijančič.

Na pitanje kako će EU, kao posrednik u dijalogu, reagovati ako se u datom vremenskom roku ne ispuni dogovoreno i ne dođe do usvajanja statuta ZSO, portparolka EK kaže da ne želi da se bavi spekulacijama o radu koji je u toku.

“Ne želim da ulazim u spekulacije o tome da li će to doneti rezultate ili ne, jer mi očekujemo rezultate. I to je vrlo jasno. Primena dogovora je hitno potrebna”, ponovila je Kocijančič.

Na pitanje Tanjuga o povezanosti dogovora o ZSO sa finalnim pravno obavezujućim sporazumom između Beograda i Prištine, Kocijančič ističe da je u pitanju jedan dijalog o normalizaciji odnosa.

Kocijančič je ponovila da su “oba predsednika, i Aleksansar Vučić i Hašim Tači, potvrdili da će nastaviti da rade na dijalogu” i da će EU nastaviti da radi sa njima.

Povezani članci

Američki senatori u Beogradu: Potrebni nastavak dijaloga sa Prištinom i kompromis

Agencije

Oštre reakcije Beograda na odluku Vlade Kosova o registarskim tablicama i ulasku državljana Srbije

EWB

Palmer: Rešenje kosovskog pitanja visoko na mojoj agendi

Tanjug