fbpx
European Western Balkans
Politika

EU “zaledila” poglavlje 33?

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Otvaranje novih pregovaračkih oblasti verovatno tek na leto, čeka se ocena napretka naše zemlje,a pojedine države članice čekaju strategiju za proširenje, pišu Novosti.

Bugarska je, kao predsedavajući EU u prvoj polovini ove godine, proces proširenja na Zapadni Balkan najavila kao jedan od svojih prioriteta. Međutim, kako sada stvari stoje, Srbija bi nova pregovaračka poglavlja mogla da otvori tek u junu, neposredno pre nego što Sofija završi svoju misiju – saznaju Novosti.

U ovom trenutku tri poglavlja – 9 (finansijske usluge), 13 (ribarstvo) i 33 (finansijske i budžetske odredbe) “krčkaju” se već više meseci u Evropskom savetu. Neka od njih su, tehnički, mogla da budu otvorena još u decembru, ali u Briselu nije postojala politička spremnost za to.

Očekivanja su, zatim, bila da bi bar u martu neka od njih mogla da stignu na dnevni red, ali ni to se neće dogoditi. Uz to, poglavlje 33 je od decembra – “zaleđeno”! Naime, najtvrđe jezgro članica je izrazilo određene primedbe, zahtevajući da se, zasad, raspravlja samo o oblastima 9 i 13.

Rasprava o poglavljima se vodi usporenim ritmom, a razlog za to je taj što najskeptičnije članice pre svega očekuju da vide sadržaj Paketa proširenja, odnosno redovnog izveštaja Evropske komisije, koji će biti predstavljen sredinom aprila. Tek tada, ukoliko u ovom dokumentu bude zaključeno da je Srbija ostvarila zadovoljavajući napredak, mogu da se očekuju otvaranja novih poglavlja – ističe za Novosti izvor iz samog vrha Evropskog saveta, podsećajući da se od Srbije očekuje konstantno napredovanje u okviru poglavlja 23, 24 i 35, koja se odnose na vladavinu prava i Kosovo.

U međuvremenu, Srbija je upravo dostavila evropskim institucijama svoju pregovaračku poziciju za poglavlje 18, koje se odnosi na statistiku. Srbija je dosad otvorila 12 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, dok su dva privremeno zatvorena.

Šefica tima u pregovorima sa EU Tanja Miščević kaže da će Srbija do kraja marta biti u potpunosti spremna za otvaranje pet poglavlja. Ona je najavila da će Beograd uskoro “poslati” u Brisel i poglavlje 30, koje se tiče ekonomske i monetarne unije. Među uslovima za zatvaranje ovog poglavlja je i članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, pišu Novosti.

Povezani članci

Han: Pismo TV N1 biće deo opšte procene situacije o stanju u medijima

EWB

Izveštaji EK: U Albaniji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji potrebno uložiti dodatni napor u oblastima pravosuđa, borbe protiv korupcije i slobode medija

EWB

Brnabić: Hvala EU na pomoći i podršci Srbiji od početka pandemije

EWB