fbpx
European Western Balkans
Region

EU i Zapadni Balkan – Zajednička budućnost

Natalija Apostolova, Šefica Kancelarije EU na Kosovu / Specijalna predstavnica EU na Kosovu; Foto: Kancelarija EU na Kosovu

SEVERNA MITROVICA – Šefica Kancelarije EU u Prištini i specijalni predstavnik EU Natalija Apostolova izjavila je danas da Unija ima svoje unutrašnje probleme, ali da to ne znači da je region izgubio evropsku budućnost.

Ona je, govoreći na Regionalnom seminaru Škole evropskih integracija u Severnoj Mitrovici “Evropska unija i Zapadni Balkan: Zajednička budućnost”, ponovila reči šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu.

“Nažalost, primećujem u poslednjih nekoliko meseci neku vrstu letargije i evroskepticizma. Ne bi trebalo tome da se predamo. EU ima svoje unutrašnje probleme, ali to ne znači da je ovaj region izgubio evropsku budućnost”, rekla je Apostolova, a saopštila je organizacija Centar građanske energije.

Ona je pozvala stranke u Prištini da brzo formiraju vladu posle vanrednih parlamentarnih izbora.

“Nadam se da će, bez obzira na to ko bude sedeo u novoj vladi, preuzeti odgovornost za obavljanje poslova sa EU”, rekla je Apostolova.

Regionalni seminar održan je u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, a Apostolova je izrazila je zadovoljsto zbog toga što se susrela sa mladim ljudima u Severnoj Mitrovici koji, kako je rekla, predstavljaju budućnost.

Cilj seminara je razmena iskustava, dobre prakse i bolje razumevanje procesa evropskih integracija, a obrađene su teme izazova i budućnosti EU u svetlu birokratije, populizma, i krize demokratije, kao i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Kako se navodi u saopštenju, razgovaralo se i o konkretnim promenama koje proces evropske integracije donosi građanima.

Seminar su otvorili predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja, izvršni direktor nevladine organizacije Aktiv u Severnoj Mitrovici, Miodrag Milićević i Rudina Hasimja, predstavnica Kosovske fondacije za otvoreno društvo, inicijatora i donatora Škole.

Povezani članci

Potpisan memorandum o saradnji Fonda za Zapadni Balkan i RYCO

EWB

Zaev i Vučić u Preševu o međusobnoj saradnji i regionalnim pitanjima

EWB

Han: Umesto političkih igara želimo da vidimo političku volju

EWB