fbpx
European Western Balkans
IPA Pregovori

EU značajno povećala pretpristupnu pomoć za Zapadni Balkan

Johanes Han; Foto: Evropska komisija

BRISEL – Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han najavio je povećanje bužeta za pretpristupnu pomoć (IPA III) zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na 14,5 milijardi za period od 2021 do 2027. godine.

”Ovo se uglavnom odnosi na Zapadni Balkana”, kaže Han.

Komesar Johanes Han je najavio značajno povećanje pretpristupne pomoći sa trenutnih 12 milijardi evra na 14, 5 mijlijardi evra za budžetski period od 2021. do 2017. godine.

Ovi fondovi služe kao podrška EU zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na putu ispunjavanja kriterijuma za pristupanje Uniji i sprovođenja dubokih i sveobuhvatnih reformi.

Johanes Han je najavio i promenu u načinu finansiranja koje se pomera sa finansiranja specifičnih zemlja ka tematskom finansiranju.

”To će nam omogućiti da budemo fleksibilniji kako bi stvorili neku vrstu takmičenja i pogurali zemlje i kandidate da se brže kreću napred. Tako ćemo poboljšati našu efikasnost i kvalitet našeg angažmana”, poručio je Han.

On je ocenio da će reformisani i povećani budžet omogućiti EU nastavak rada sa zemljama koje su angažaovane na putu pristupnja Uniji kao i da će podržati strateške ciljeve postizanja stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta u blizni granica EU.

Za naredni budžetski period Evropska komisija predložila je povećanje ukupnog bužeta za spoljne poslove EU na 123 milijarde evra što je povećanje od 30 procenata u odnosu na trenutni budžetski period.

Tako se udeo budžeta za spoljnu politiku EU u ukupnom bužetu Unije povećava sa trenutnih 6 procenata na skoro 9 procenata.

”Više resursa za više akcija pouzdanog, predvidljivog, kooperativnog globalnog igrača – to upravo ono što naši građani i naši partneri očekuju od EU u ovim problematičnim vremenima. To je priznanje dodate vrednosti rada EU na spoljnoj politici. Zajedno možemo imati uticaj koji nijedna država članica za sebe ne može imati u današnjem svetu”, poručila je šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

U okviru bužeta za spoljne poslove EU, pored Fonda za pretprstupnu pomoć, nalaze se i Fond za razvoj i međunarodnu saradnju (89,2 mijarde evra), Fond za humanitarnu pomoć (11 milijardi evra), Evropski fond za nuklearnu bezbednost ( 300 miliona evra), Investicioni okvir za spoljne poslove, a predloženo je i osnivanje fonda Evropske mirovne pomoći.

Povezani članci

Ka EU pre 8 godina, a u poslednje 2 godine 10 poglavlja

EWB

Vanredno zasedanje AFET-a zakazano za 29. maj

EWB

Postignut dogovor o nacrtu Uredbe IPA III

EWB